CHP Eskişehir Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi üyesi Utku Çakırözer, NATO PA Savunma ve Güvenlik Komitesi toplantılarına katılmak için gittiği Ürdün’de Zaatari Mülteci Kampını ziyaret etti.

Suriyeli mülteciler konusunda BM ve AB kurumlarının yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi alan Çakırözer, “NatoPA Türkiye delegasyonu olarak Ürdün’de en kalabalık nüfusa sahip kamplar arasında yer alan Zaatari Mülteci Kampını ziyaret ettik. Suriyeli’lerinhayat mücadelesi Ürdün’de de, Türkiye’de de aynı. Bu soruna tüm dünya sahip çıkmalı ” dedi.

MÜLTECİ KAMPINI ZİYARET ETTİLER

CHP Eskişehir Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi üyesi Utku Çakırözer’inde aralarında bulunduğu NATO üyesi ülkelerden 34 parlamenter Ürdün’de yapılan NATO PA Savunma ve Güvenlik Komitesi toplantılarına katıldı, Zaatari Mülteci Kampı’nı ziyaret etti. Çakırözer ve beraberindeki heyet Suriyeli mülteciler konusunda BM ve AB kurumlarının yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Çakırözer 77 bin Suriyeli’nin yaşadığı Zaatari Mülteci Kampı ziyareti sonrasında, “Suriyeli’lerinhayat mücadelesi Ürdün’de de, Türkiye’de de aynı. Hep birlikte destek olalım” çağrısında bulundu.  Ürdün’ün istikrarının hem bölge hem de dünya için önemli olduğuna dikkat çeken Çakırözer,  “Başta komşuları ve bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası toplum Türkiye gibi Ürdün’e de taşımak zorunda olduğu bu ağır yüke mutlaka ortak olmalı” dedi.Çakırözer ziyareti sonrasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Suriye krizinden en fazla etkilenen ülkelerden biri de Ürdün. Ürdün öteden beri Ortadoğu’da istikrarın, barışın hoşgörünün sembolü  bir ülke. Ancak hem İsrail-Filistin anlaşmazlığı, hem Irak ve Suriye’de yaşanan savaşlar, çatışmalar, Körfez’deki gerginlikler, ekonomik kriz ve artan işsizlik Ürdün’ü ve Ürdünlüleri zorluyor.Ürdün sadece 1.3 milyon Suriyeli’ye değil yüzbinlerce Filistinli’ye ve diğer ülkelerden gelen mülteciye de büyük tolerans ile sahip çıkıyor.”

AĞIR YÜKE ORTAK OLUNMALI

Ürdün’ün istikrarının hem bölge hem de dünya için önemli olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Başta komşuları ve bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası toplum Türkiye gibi Ürdün’e de taşımak zorunda olduğu bu ağır yüke mutlaka  ortak olmalı” ifadelerini kullandı.