2023- 24 sezonuna özel Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan güncellemelerle hakem ücretlerine %50 oranında zam yapıldı. Üst klasman sınıfta görev alan bir hakem, yıllık 150.000 TL’den fazla maaş alabiliyor. Peki maç başına ücretleri nasıl, merak ediyor musun? Hemen içerikleri keşfet.

Süper Lig’de Hakem Maaşları Ne Kadar?

Türkiye futbol ligi hakem ücretleri doğrudan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından verilmektedir. Her sınıftaki hakem, performanslarına göre maaş skalasına dahil edilmektedir. Süper Lig’in hakemlerinin en düşüğü, ortalama aylık 26.000 TL’lik maaş alıyor. Ancak bu 2023 Eylül ayında belirtilen ücretlendirmelerdir. 2024 yılına girmesiyle genel ücretlendirmelerde de %50 oranında zam yapıldığı TFF tarafından belirlenmiştir.

Orta hakemlerin maç başına 20.000 TL aldıkları da biliniyor. Görev aldıkları alanlara göre hakemler saha, çizgi hakemi, VAR hakemi gibi farklı kategorilerde değerlendirilebiliyor. Video yardımcı hakem olarak bilinen VAR hakemlerinin aylık 20.000 TL ve her maç için 10.000 TL ekstra kazandıkları belirtilmektedir. Bu ücretlendirmelere %50 zam yapılmasıyla hakemlik mesleği de oldukça ilgi çeker hale gelmiştir.

Cüneyt Çakır gibi üst seviyede görev alan hakemlerin de ortalama 700.000 TL ve daha üzerinde kazandıkları da bilinmektedir. Genel olarak Süper Lig’de görev alan hakemlerin yıllık aylık ortalama maaşları 100.000 TL ile 150.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Ayrıca görev aldıkları lig seviyesine, performanslarına ve kilometrelerinde göre de hesap edilmektedir. 2024 senesinde ise bu oranların 2 katına çıkacağı düşünülüyor.

Dünyada Süper Lig Hakemleri Ne Kadar Alıyor?

Süper Lig hakem ücretleri Türkiye'de ve dünyada farklı miktarlarda uygulanmaktadır. Dünyanın en prestijli liglerinden biri olarak bilinen UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2023 sezonunda hakemler, çıktıkları her maç başına 7.000 € ekstra kazanç elde edebiliyorlar.

Dünyanın en popüler ligleri olarak bilinen Avrupa kupalarında hakemlerin aldıkları ücretlerden de kısaca hemen bahsedelim;

·         Almanya Bundesliga Ligi’nde hakemlerin 1 aylık maaşları 2.500 € ve klasmanına göre 6.000 Euro’ya kadar farklılık gösteriyor.

·         Bundesliga turlarında, maaşlara ek olarak çıkılan her maç için 3.600 € ekstra ücret alınır.

·         Bundesliga video hakemlerinin ise 1.100 € civarında kazanç sağladıkları biliniyor.

·         Fransa'nın Süper Ligi League 1’de hakemlerin aylık maaşlarının 6.000 € olduğu bilinmektedir.

·         Aldıkları bu maaşlara ek olarak 3.000 € civarında maç başına ücret tahsil ediyorlar.

·         Video yardımcı hakemleri Fransız Süper Lig’inde maç başına 900 € kazanç sağlayabiliyorlar.

·         Lig 1 profesyonel hakemlerinin bir senelik kazançları 120.000 ve 140.000 € arasında değişiyor.

·         İtalyan takımlarının maç yöneticiliğini yapan hakemlerin aylık maaşları 4.000 €’ya kadar çıkabiliyor. Üst seviyeye hakemler ise 6.500 Euro’ya kadar maaş alabiliyorlar.

·         Serie A hakemlerinin her maç için 3.400 € ekstra kazanç elde ettikleri ve video hakemlerinin de 1.500 € kazandıkları söyleniyor.

·         İtalya’da standart bir hakem süper ligde senelik 110.000 € ile 130.000 € arasında kazanç elde edebilir.

·         İspanya’nın profesyonel ligi olarak bilinen, La Liga'da aylık 12.500 € kazanç hakemlere veriliyor.

·         La Liga'nın her maçına çıkışta, ekstra 4.200 € ve video hakemliği yaparak 2.300 € kazanç elde edilebilir.

·         İspanya Süper Ligi’nde senelik ortalama olarak 250.000 Euro’dan fazla kazanan hakemler var.

Dünyada ve Türkiye’de spor ekonomisi futbolcuların aldıkları ücretlerin yanı sıra hakemlerin ve takımların bütçelerine göre de belirleniyor. Dünyanın en büyük ticaret hacmine ve likit akışına sahip olan futbol ekonomisi, hakemlere ödenen ücretlerde de fark yaratıyor.

Süper Ligde Nasıl Hakem Olunur?

Trendyol Süper Ligi’nde hakem olmak için hangi şartlar gerekiyor, nereye başvuru yapılır? Türkiye'de ve dünyada hakemlik statüsünü elde etmek için bazı kurallar ve şartlar gerekiyor. Türkiye'deki hakemler doğrudan Türkiye Futbol federasyonuna bağlıdırlar ve TFF tarafından görevlendirilirler. Ayrıca kamu görevlisi olarak yani devlet memuru olarak biliniyorlar.

Trendyol Süper Ligi’nde görev alan hakemler, Türkiye’de belirli mevzuatlara göre sınıflandırılıyor. Türkiye spor lig maçlarının tamamında görev alan hakemlerin kategorileri genel olarak şöyledir;

·         Aday, İl, Bölgesel,

·         C Klasman,

·         B Klasman,

·         A Klasman

·         Süper Lig

Türkiye'de hakem olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden yani spor akademilerinden mezun olmak gerekmiyor. 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'una göre 17. maddede hakemlerin statüsü belirlenmiştir. Buna bağlı olarak da her bir hakem kamu görevlisi sıfatını taşır.

Hakem olabilmek için en az lise mezunu olmak ve 30 yaşın üzerinde olmak yeterlidir. Şayet Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri bölümlerinden mezun olunmamış ise hakemlik eğitiminin alınması gerekiyor. Sıfatı kazanmak için de gerek teknik ve teorik sınavlar gerek atletik testler uygulanmaktadır. Bunların tamamı İl Hakem Kuruluna yapılacak başvurular ve sonrasındaki değerlendirmelere göre sağlanıyor. Türkiye Süper Ligi’nde görev almak için de en az 5 senelik hakemlik yapılması şarttır.

Türkiye'nin pek çok noktasında uygulanan aday hakem kurslarına katılarak da lise mezunları atletik testlerde başarı gösterebilirler. Hakem olmanın en temel şartlarından biri de iyi koşabilmek, iyi analiz, gözlem yapabilmek ve adil davranabilmektir.

Türkiye'de hakemlerin bazıları çok beğenilmekte ve fakat bazıları aşırı eleştiri almaktadır. Maçlarda aldıkları yanlış kararlardan dolayı çok sayıda eleştiri alan hakem bulunuyor. Ancak başarılarıyla bilinen UEFA hakemleri de bulunuyor. Örneğin Cüneyt Çakır, Türkiye’nin en çok bilinen, başarılı hakemlerinden biridir.

Dünyada da takdir edilen ya da edilmeyen pek çok hakem bulunuyor. Günümüzün trend mesleklerinden biri haline gelen hakemlik, yıl boyunca müthiş oranlarda para kazandırıyor.