Deprem biliminde söz sahibi olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Afyonkarahisar adına potansiyel deprem tehlikesi hakkında açıklamalarda bulundu. Profesör, bu bölgede yaşanması muhtemel en büyük depremin şiddetini paylaştı.

Eskişehir'in komşusu Afyonkarahisar'a yönelik potansiyel deprem şiddeti tahmini, bu konudaki araştırmalarını sürdüren Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan tarafından duyuruldu.

Türkiye'nin En Düşük Deprem Riskine Sahip İlleri

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin deprem riskini en az taşıyan illerini açıklayan Prof. Dr. Ercan, bugünkü açıklamasıyla uyarılarını sürdürmeye devam ediyor. Bilim adamı, Türkiye'nin olası en büyük deprem listesinde Afyonkarahisar'da meydana gelebilecek en büyük sarsıntının 6,9 şiddetinde olabileceğini belirtti.

Olası Deprem Büyüklükleri Listesi

Prof. Dr. Ercan'ın paylaştığı tahmini deprem büyüklükleri listesi şu şekilde: "Adana M7,1, Adıyaman M6,9, Afyonkarahisar M6,9, Ağrı M7,5, Aksaray M6,5, Amasya M7,3, Ankara M6,6, Antalya M7,0, Ardahan M6,5, Artvin M6,5, Aydın M7,3. Ortalama yıkıcılık eşik değeri M6,5'dir."

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye'nin her iline ilişkin yaşanabilecek en büyük deprem şiddeti listesini illerin baş harflerine göre sıralayarak paylaşmaya devam edecek.

Geçmişten Günümüze Afyonkarahisar Deprem Tarihi

Afyonkarahisar'ın yakın deprem tarihinde önemli sarsıntılar yaşandı. 1995'teki 6,1 büyüklüğündeki Dinar depremi, 2000 ve 2002'deki 6.0 ve 6.5 büyüklüğündeki Sultandağı depremleri ve 2002'deki Çay depremi Afyonkarahisar merkezli olarak yaşanan yıkıcı depremler arasında yer alıyor.