Kişinin sosyal kimliğinin bir yansıması olan isimler, aynı zamanda toplumsal ve kültürel bağları güçlendiren bir etkiye sahiptir. Her ülke ve şehrin kendi içinde benimsediği isimlerin popüler olduğunu gösteren bir trend bulunmaktadır. Türkiye'nin başkenti Ankara da kendi isimler trendini oluşturmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Ankara'da en yaygın kadın ve erkek isimler belli oldu.

Mustafa Liderliği Ele Aldı

Ankara'nın erkek nüfusunda, Mustafa ismi 66.786 kişi ile liderlik koltuğunda yer alıyor. Ardından 61.574 kişi ile Mehmet ismi ikinci sırada. Listede üçüncü sırayı Ahmet ismi 48.001 kişi ile alırken, Ali ismi 44.179 kişi ile dördüncü sırada. Beşinci sırada yer alan isim ise Murat oldu ve bu ismi taşıyan kişi sayısı 41.990.

Fatma'nın Hükümranlığı

Kadınlar arasında ise Fatma ismi 65.155 kişi ile listenin zirvesinde yer alıyor. Ayşe ismi de 50.132 kişi ile ikinci sıradaki yerini koruyor. Üçüncü sırada yer alan Zeynep ismi 45.447 kişi ile yaygınken, Hatice ismi 44.737 kişi ile dördüncü sıra. Listenin beşincisi ise Emine ismi ve 40.280 kişi ile takip eden isim.

Ankara'nın İsimler Karşısındaki Trendleri

ADNKS'nın verileri, isimlerin sadece genel bir listesi olmasının ötesine geçerek, sosyal ve kültürel trendler hakkında önemli bilgiler sunuyor. Ayrıca, bu trendlerin Ankara'ya nasıl yansıdığını da bildirir. Bu verilere göre, Ankara'da en çok tercih edilen isimlerden oluşan listeyi incelediğimizde, genellikle geleneksel Türk isimlerinin hakim olduğunu görebiliriz. Söz konusu isimler, sadece popülerlikle sınırlı kalmayıp aynı zamanda Türk kültürel değerlerini ve sosyal trendlerini de yansıtmaktadır.