Bartın, Orman bakımından zengin olan ilin büyük bir kısmı Küre Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Bartın Çayı Türkiye'de üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsudur.

Tarihi Önemi

Bartın'ın tarihî önemi, adının "Parthenios"tan "Parthenia"ya dönüşmesine dayanmaktadır. Bolu Sancağının kaldırılmasıyla 1692-1811 yılları arasında Voyvodalıkla yönetilen Bartın, 1811 yılında Kastamonu Vilayetine bağlı olarak yeniden kurulan Bolu Sancağına bağlanmıştır.

Doğal Güzellikleri

Doğal güzellikleri ile meşhur olan Bartın, mavi ile yeşilin buluştuğu bir atmosfere sahiptir. Özellikle bahar ve yaz aylarında birçok ziyaretçi çeken şehrin doğal güzellikleri arasında; Tavşan Adası, Küre Dağları Milli Parkı, İnkumu Plajı, Güzelcehisar Koyu, Göldere Şelalesi, Bartın Çayı vardır.

Tarım ve Sanayi Potansiyeli

Bartın’ın ekonomik yapısını şekillendiren temel unsurlar arasında madencilik, sanayi, tarım, ticaret, turizm ve ormancılık bulunmaktadır. El işlemeri ve gemi yapımı gibi işler de önemli bir yere sahiptir. Tarım ürünleri arasında buğday, arpa, mısır, yulaf, elma, armut, soğan, nohut gibi ürünler yer almaktadır. Hayvancılık kapasitesi düşük olsa da su ürünleri bakımından zengin bir potansiyele sahiptir.

Ekonomik Önemi

Bartın'ın iç ve dış ticaretinin öncelikli konularını tarım ve sanayi ürünleri oluşturur. İl, ekonomik açıdan önemli bir rol oynayarak çeşitli sektörlerde faaliyet göstermektedir.

Sonuç olarak, Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde önemli bir konuma sahip olan doğal güzellikleri, tarihi önemi ve ekonomik potansiyeli ile dikkat çeken bir ildir. Bartın'ın bölgesel kalkınmaya önemli katkılarda bulunan bir ildir.