Bireylerin sosyal kimliklerini belirlerken önemli rol oynayan isimler, aynı zamanda toplum yapısını ve kültürü de yansıtarak bireylerin toplum içindeki bağlarını da simgeler. Türkiye'de Bilecik ilinde en popüler olan kadın ve erkek isimleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri ile belirlendi.

Mehmet, Mustafa ve Ahmet Öne Çıkıyor

ADNKS verilerine göre Bilecik'teki erkekler arasında otoriteyi ‘Mehmet’ ismi elinde bulunduruyor. Listede sırasıyla ‘Mustafa’ ve ‘Ahmet’ isimlerini görüyoruz. Daha sonra sırayı İsmail ve Ali takip ediyor. Bu verilere göre Mehmet ismini taşıyan 3.999 kişi bulunurken, Mustafa ismi 3.593, Ahmet ismi ise 2.856 kişi tarafından kullanılıyor. İsmail ismi 2.200 ve Ali ismi ise 2.177 kişi tarafından tercih edilmiş.

Fatma, Emine ve Ayşe Yaygın

ADNKS verileri, Bilecik'teki kadınlar arasında en yaygın ismin ‘Fatma’ olduğunu ortaya koyuyor. Fatmayı sırasıyla ‘Emine’ ve ‘Ayşe’ izliyor. Dördüncü ve beşinci sıraları ise Hatice ve Zeynep alıyor. Bilecik'te 'Fatma' ismini taşıyan 3.807 kişi bulunurken, 'Emine' ismi 3.468, 'Ayşe' ismi 3.210, 'Hatice' ismi 2.465 ve 'Zeynep' ismi ise 1.635 kişi tarafından tercih edilmiş.

ADNKS verileri, Bilecik'te sosyal ve kültürel trendlerin ve bu trendlerin yansımalarının neler olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

 ADNKS verileri 2022 yılına ait olup, 2023 yılı verileri 2024 yılı içinde açıklanacaktır.