Eskişehir Futbol Altyapı Derneği kurban oldu derken bu derneğin son durumu ve yönetiliş tarzını doğru bulduğumu ya da bulmadığımı ifade etmek maksadında değilim. Çünkü içeriden bir bilgim yok. Elimizde sadece Kazım Kurt’un açıklamaları var. Yalnızca bu dernek üzerinden dönen siyasi çekişmeye dikkat çekmek amacıyla “kurban” ifadesini kullanıyorum. Eskişehir Futbol Altyapı Derneği diyince artık akla ilk gelen ne kıymetli büyüğümüz, Eskişehirspor efsanesi İsmail Arca, ne oradan yetişen ve Eskişehirspor’da forma giyen önemli futbolcular ne de Eskişehirsporluluk ruhu geliyor. Artık Eskişehir Futbol Altyapı Derneği, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Kazım Kurt’a karşı çıkan isimlerle birlikte anılıyor. Bir defa bu durum, Eskişehirspor’a gönül veren Eskişehir’de doğan, büyüyen ve bu şehrin sokaklarının kokusunu her gün içine çeken “sade” bir vatandaş olarak beni çok rahatsız ediyor. Siyasi meselelerin, finansal rantların böyle kıymetli bir derneği şu duruma düşürmesi ciddi anlamda üzücü. İsmail Arca ve arkadaşlarının imece usulü kurduğu Eskişehir Futbol Altyapı Derneği bu hallere ne olursa olsun düşmemeliydi. Tabiri caizse kimsenin ağzına sakız olmamalıydı. Peki, bu hataları yapanlar kimler? Sayın Başkan Kazım Kurt’un ifadelerine göre dernek yönetimi gibi görünüyor. Çünkü Kazım Kurt göz göre göre herkesi yanıltacak bilgiler vermiyorsa ki vermiyordur. Eskişehir Futbol Altyapı Derneği artık maksadından uzaklaşan bir yapıya sahip. Yalnızca oradaki 500 civarındaki futbolcu kardeşimizin hiçbir suçu yok gibi görünüyor. Üstüne basarak tekrar söylüyorum, konuya yaklaşımım tamamen Kazım Kurt’un ifadeleri üzerinden. Sayın Başkan’ın alenen bizleri yanıltacak bir açıklamaya imza atmayacağını düşünüyorum.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt 2023 yılı Mart ayında Eskişehir Futbol Altyapı Derneği hakkında şöyle konuşmuştu: “Artık Eskişehir Futbol Altyapı Derneği Eskişehirspor Derneği değil. Bu derneğin Eskişehirspor kulübü ile yakından uzaktan hiçbir ilişkisi kalmamıştır. İlk zamanlar uygar ilişkiler içinde temel amaç Eskişehirspor’a oyuncu yetiştirmekti ve Başta İsmail Arca olmak üzere Eskişehirspor’un efsaneleri öncülüğünde kurulmuş olan bir dernekti. Derneğe geçmiş dönemlerde biz de katkıda bulunduk. Eskişehir’in bütünü de katkıda bulundu. Bu tesisler yapıldı. Daha sonra tesis kendisini yenileye yenileye bu hale geldi.

İlk etapta şunu netleştirmemiz gerekir; Bu arsanın 798 metrekaresinin mülkiyeti Odunpazarı Belediyesine ait. Geriye kalan 2479 metrekaresi de yapılan imar uygulamaları işlemleriyle 1992 ve1994 yıllarında eski parsel malikleri tarafından yola, yeşil alana terk işlemleri nedeniyle Odunpazarı Belediyesi’nin kullanımına geçmiştir. Ve şu anda burası imar planında parktır. Park olduğu içinde kullanma hakkının tümü Odunpazarı Belediyesine aittir. Bu nedenle Odunpazarı Belediyesi burayı ihaleyle kiraya vermektedir. Eskişehirspor ile Eskişehir Futbol Altyapı Derneği’nin ilişkileri iyi olduğu dönemde herkes derneği kollamak amacıyla ihaleye katılmıyordu. İhale her zaman dernekte kalıyordu. Fakat, Eskişehirspor ile derneğin arası bozuldu. Şu anda ne efsanelerden bir yönetici var orada ne de Eskişehirspor’dan bir yönetici var. Apayrı bir kuruma dönüştü dernek. 

Şimdi bu dernek ne yapıyor? Gündüz çocuklara futbol öğretiyor. Kendilerinin beyanında da var, 450 öğrencileri var. Para alıyorlar mı çocuklardan? Elbette alıyorlar. Akşamları o halı sahayı kiraya veriyor, para alıyor mu? Tabi ki alıyor. Yan tarafta bir kafe işletmesi var. Dernek kafeyi kiraya vermiş.  Para alıyor mu? Alıyor. Bu gelirlerin içerisinden Eskişehirspor’a 5 kuruş aktarıyor mu? Aktarmıyor. Yalnızca 3-5 tane antrenör maaş alıyor. Geri kalanı da birilerine gidiyor. Derneğin ödediği son kira 1700 lira. Dernek kafeteryayı ne kadara kiraya veriyor? 27 bin lira. Ondan sonra da ‘Vatan millet Sakarya!” Kazım Kurt hain! Odunpazarı Belediyesi’nin 5 kuruşunu kimseye yedirmem, kusura bakmasınlar.
 
İhale yaptık. Girer Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği ihaleyi alırsa alır. Tablo budur, biz ihaleye çıktık. İhaleye çıkılması için tesislerin boşaltılması lazım. Şimdi boşaltalım deyince kamuoyu yaratıyorlar. Yer yerinden oynuyor. Kazım Kurt futbola ihanet ediyor diye. Ben futbola ihanet etmiyorum. Biz Eskişehirspor’a da Eskişehir’in bütün amatör kulüplerine de destek olan, yardımcı olan bir belediyeyiz. Asla kimse buna itiraz edemez. Ama oraya yerleşmiş bir gurup dernek gelirlerinden nemalanmasın. Eğer bu saydığım üç kalemden kazanılan para birilerinin boğazına gidiyorsa ki gidiyor. Haram olsun!

Çıkıp öyle ucuzca ve basitçe, ‘Kazım Kurt spora ihanet etme’ demek kolay. Gerçekleri söylesinler, doğruları söylesinler. İşte bizim mülkiyet ile ilgili belgelerimiz burada. Odunpazarı Belediyesi bu konuda tasarruf hakkını elbette kullanır.”

Kazım Kurt’un bu açıklamalarına bakıldığında Eskişehir Futbol Altyapı Derneği’nin Eskişehirspor markasını kullanarak şahsi çıkar elde etme peşine giden bir grubun eline düştüğü anlaşılıyor. Elbette kendilerine söz hakkı doğan Eskişehir Futbol Altyapı Derneği’nin yöneticilerinin de bu konu hakkında cevap hakları var. Ve bu haklarını defaatle kullanıyorlar.

Eskişehir Futbol Altyapı Derneği yetkililerinden ve yöneticilerinden İsmail Bal, “Dönemin belediye başkanı ve valisinin iyi niyetleriyle, bizlere vermiş oldukları izinler dahilinde bu tesisler Eskişehir Futbol Altyapı Derneği’ne tahsis edildi. Efsane ağabeylerimizin önderliğinde imece usulü ile tüm şehrin yardımlarıyla tesisler kuruldu. O günden bugüne kadar yaklaşık 20.000 çocuğa futbol eğitimi bu tesislerde verildi. Bu çocuklardan 500 kadarı profesyonel futbolcu oldu, bunlardan da 100 kadarı A Milli ve Genç Milli takımlara kazandırıldı.

Eskişehirspor ve amatör futbola hizmet veren derneğimiz son dönemlerde maalesef Odunpazarı Belediyesi'yle bazı sorunlar yaşıyor. Tesislerimizin bulunduğu alanın bahçe kısmının küçük bir bölümü belediyeye ait olmasından kaynaklı, tüm alanı boşaltma talebinde bulunulmuş ve çok fazla emekle milyonluk değere mal olmuş tesisi terk etmemiz isteniyor. Bizler bu tesisin yok olmaması ve şehrimize mal olmuş spor kulübünün yaşaması için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a konunun çözülmesi için çağrıda bulunuyoruz. 450 çocuğumuzu sokağa terk etmeyin. Biz dernek yönetimi olarak çocuklarımızın spor yapma hakları ve konunun çözülmesi için yasal yola başvuracağımızın bilinmesini isteriz.”

Şimdi gelelim açıklamalar sonrasında girişte söylediğim Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği lafına. Şimdi bu derneğin arası Eskişehirspor ile yeni bozulmadı. İlk naçizane eleştirime bu konuda başrolde olan Kazım Kurt’a yaparak başlayayım. Eskişehirspor ile Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği’nin arasının açıldığını ve iplerin koptuğunu memlekette duymayan yok. Zaten bugün Eskişehirspor’un başkanlık koltuğunda oturan Sayın Erkan Koca da, yönetimin ilk basınla tanışma kahvaltısında Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği’nin kulüple pek bir bağının kalmadığını açıklıkla ifade etmişti. Peki, Kazım Kurt olayları bu noktaya taşımak için neden 2023 yılına kadar bekledi? Neden bu kadar sabretti? Bence bu çıkışın zamanlaması hatalıydı. Ayrıca usulsüzlük varsa bu araziyi ve tesisi yeni bir ihale ile farklı birilerine vermek yerine Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği bu konuda yasal yollar ile tasfiye edilebilirdi. Bu arada işin kanuni ve hukuksal süreçlerine derinlemesine hakim değilim. Bu konuda hatalı bir şey söylersem affola. Kazım Kurt’a ikinci eleştirim ise şu olacak; Sayın Başkan bu çocuklara, futbolcu kardeşlerimize Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği’nin şu anki yönetiminden bağımsız olarak Odunpazarı Belediyesi’ne ait olan 7 ücretsiz halı saha tesisinden birini geçici ya da kalıcı olarak tahsis etmeli. Bu kardeşlerimize ve antrenörlerine belirli günlerde belirli saatler verilerek antrenmanlarını yapmalarını Odunpazarı Belediyesi sağlamalı. Hocaların maaşları da bir şekilde bütçe edilerek Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği adı altında olmasa da bu çocukların futbol oynamaya devam etmesi lazım. Zaten bu yaz Eskişehirspor Vali Hanefi Demirkol Tesisleri içindeki yeni altyapı tesislerinin de açılması bekleniyor. Futbolcu kardeşlerimiz oradaki halı sahaları da kullanabilmeli ve Eskişehirspor’un nimetlerinden faydalanmalı. Buradan Eskişehirspor yönetimine de bu konuda çağrı yapmak istiyorum. Gencecik 500 kardeşimiz, futbolcu olmaya hevesli 500 küçük kalp birilerinin mücadelesine kurban edilmemeli.

Sayın Başkan Kazım Kurt mart ayında yaptığı açıklamalar sonrasında mayıs ayının son günlerinde Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği’ni tesislerden tahliye ettirdi. Elbette bunu kanunlar usulünde yaptı. Peki, bu iki, iki buçuk aylık süreçte Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği’nin isyanı kamuoyunda ne kadar yankı yaptı. Bence çok az. Seçimlere odaklanan şehir bu konuyu unutmuştu. Kazım Kurt’un seçim sonrasında Eskişehirspor ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrasında ortalık kızıştı aslında. Yoksa Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği’ni açıkça çok fazla önemseyen biri olduğunu düşünmüyorum. Kazım Başkan’ın Eskişehirspor yönetimi ve Erkan Koca’yı hedef alan “Futbola ve Eskişehirspor’a siyaset bulaştırdılar.” sözleri Kazım Kurt’u bir anda siyaseten karşı cephede durduğu Eskişehirspor unsurları ile karşı karşıya getirdi. Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği meselesi de Kazım Kurt’u günah keçisi haline getirmek için güzel bir olay oldu. Ben burada Kazım Kurt çok haklı demiyorum. Siyaset Sayın Erkan Koca yönetimi öncesinde de vardı ve maalesef futbol – siyaset ilişkisi büyüyerek devam ediyor. Geçmiş yazılarımda olsun, kişisel konuşmalarımda olsun siyaseten yan yana durmasak da şu anki Eskişehirspor yönetimini takdir ettiğimi hep söylüyorum. Bunu Sayın Başkan Koca’dan tutun hemen her Eskişehirsporlu biliyor. Çünkü ortada dürüstçe bir çaba olduğunu düşünüyorum. Sahipsiz kalan Eskişehirspor’a sahip çıkan ve Eskişehirsporlu duruşu olan herkes benim için baş tacıdır. Zaten Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği üzerinden Sayın Başkan Erkan Koca, Sayın Kazım Kurt’u da çok da hedef tahtası haline getirmedi. Hatta hiç getirmedi bile denebilir. Fakat taraftarın ve AKP – MHP cephesinin Kazım Kurt’a bu hadise üzerinde çok ciddi bir tavrı oldu. Mesele elbette dernek değil. Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği bir nesne oldu bu rekabette. Ortada elbette Eskişehirspor ve Eskişehir futbolu üzerinden dönen siyasi bir gerilim yaratılmaya çalışılıyor. Yanlış anlaşılmak istemem AKP ve MHP cephesi ne denli Eskişehirspor üzerinden siyasi salvo yapıyorsa Sayın Kazım Kurt da neredeyse bir o kadar yapıyor. Fakat bu Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği hadisesinde Kazım Kurt’un “Eskişehirsporlu oyları” alamaması için karşı cepheden büyük bir çıkış var. Ayrıca akaryakıt istasyonu ve Anadolu Üniversitesi’ni Eskişehirspor’un önüne koyarcasına açıklamaları üzerinden de Kazım Kurt’a karşı bir cephe oluşmuş durumda. AKP’nin Odunpazarı Belediyesi’ni yerel seçimlerde geri istediğini ve çok istediğini bu hadise üzerinden okumak oldukça kolay. Ve yalnızca Odunpazarı değil tüm Eskişehir’in yerel yönetimlerine AKP’nin hiç olmadığı kadar arzulu bir ilgisinin olduğu açık. Neticede seçimi Cumhur İttifakı kazandı ve bu güçle arzuların artması da gayet doğal bir durum.
Gelelim sonuca. Benim bu olayı kendimce yorumlamak isteme nedenim artık üzeri kapalı konuşmalardan sıkılmam. Eskişehirspor yönetimi ile Sayın Kazım Kurt’un siyaset üzerinden atışması normal. Çünkü Sayın Başkan Erkan Koca siyasi kimliğini saklamıyor ve başkanlığı döneminde de bunu açıkça dile getiriyor. Durum böyle olunca iki siyasi figürün Eskişehirspor üzerinden çarpışması doğal. Tabii ki hep dediğim gibi gönül ister ki herkes bir olsun ve Eskişehirspor hak ettiği yere gelsin. Fakat anormal durum hukuksuz ve kötü bir yönetimi olduğu açıkça ifade edilen Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği üzerinden Kazım Kurt’u taraftarların, bazı siyasi unsurların hedef göstermesi çok yanlış. Bunu Eskişehirspor yönetimi ve Erkan Koca yapmıyor bu arada asla yanlış anlaşılmasın. Ama açıkça da söylediğim gibi özellikle AKP ve MHP cephesinden Kazım Kurt’a fazlaca tepki var. Bu da son derece doğal bir durum ama bence yanlış. Siyaseten Sayın Kazım Kurt’u yıpratmak için Eskişehirspor kullanılmamalı. Sayın Kazım Kurt’un da Eskişehirspor’u eleştirmek yerine Eskişehirspor’a destek olması lazım. Geçmişte olduğunu biliyoruz, yine olmalı ve devam etmeli. Şu an şehirde kimsenin kimseye küsme lüksü yok. Eskişehirspor yok oluyor! Yönetime destek olmak lazım hep söylüyorum. Fakat Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği Eskişehirspor’un kendisi değil. Bu dernek usulsüzce ve kötü bir işletmecilik sergiliyorsa elbette gereken yapılmalı. Bu konuda Kazım Kurt’un yanında durduğumu da belirtmek isterim. Eğer Sayın Kurt’un söyledikleri doğru değilse ve hukuk Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği’ni haklı bulursa yönetimin hepsinden tek tek özür dilemesini de bilirim.

Yani anlayacağınız Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği meselesinin bu kadar büyümesi tamamen siyasi. Keşke böyle kıymetli dernekler siyaset üstü kalsa ve kimsenin siyasi malzemesi veya rant kapısı haline gelmese. Eskişehirspor Futbol Altyapı Derneği İsmail Arca ve dostlarının kurduğu haliyle hatırlansa…