Yaygın bir sağlık sorunu olan burun kanamaları, geniş bir yaş spektrumunu kapsar ve sıcak hava koşullarında özellikle sık görülür. Burun yapısında bol miktarda kan damarları bulunduğu için, buruna alınan darbeler veya burun karıştırma, sümkürme, aksırma sırasında oluşabilecek zedelenmeler nedeniyle kanamalar olabilir. Bazı kan inceltici ilaçlar da kontrolü zor olan burun kanamalarına neden olabilir.

Genellikle burun kanamasının büyük bir endişe yaratmadığı söylenebilir. Ancak, çocuklarda ve yaşlılarda sıklaşan ve herhangi bir nedene bağlı olmayan kanamalar bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Burnumuzun iç kısmında bulunan kılcal damarların zarar görmesi nedeniyle oluşan kanamaya epistaksis de denir. Küçük çocuklardan yaşlı yetişkinlere kadar birçok kişi ara sıra burun kanaması yaşar.

Korkutucu olarak algılansa da, burun kanamaları genellikle sadece küçük rahatsızlıklar olarak kabul edilir ve tehlikeli değillerdir.

"Burun Kanamalarının Sebepleri Nelerdir?"

Soğuk ve kuru hava, buruna alınan darbeler, sinüzit enfeksiyonu, alerjiler, yüksek tansiyon, aspirin kullanımı, kanama bozuklukları ve kan inceltici ilaçlar, genellikle burun kanamalarına yol açan sebepler arasında yer alır. Ayrıca, amonyak gibi kimyasallara maruz kalma, kronik sinüzit, kokain kullanımı ve burun polipleri gibi durumlar da kanamalara neden olabilir.

Burun kanamalarının altında yatan farklı bir hastalığı belirlemek için ek belirtiler olup olmadığına dikkat edilmeli, örneğin baş dönmesi veya mide bulantısı gibi durumlar varsa hemen bir hekime başvurulmalıdır.

"Burun Kanamaları Tek Taraflı veya Çift Taraflı Olabilir"

Burun kanamaları hem tek taraflı hem de çift taraflı olabilir ve ayrıca burnun ön veya arka tarafında da görülebilir. Ön tarafta olan kanamalar genellikle kısa sürer ve enfeksiyon, nezle veya tahriş nedeniyle oluşabilir. Ancak arka tarafta olan kanamalar, genellikle tansiyon yükselmesi veya tümör gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

Ayrıca, burun kanamalarına eşlik eden belirtiler de önemlidir ve genellikle altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle aşırı kanama, solunum fonksiyonlarının kanama nedeniyle engellenmesi, tekrarlayan kanamalar, tek taraflı ve sık kanamalar, 30 dakikadan uzun süren kanamalar ve iki yaşından küçük çocuklarda görülen kanamalar ciddiye alınmalı ve bir doktora başvurulmalıdır.