Çorum’un yerli halkı Türkmenler’den oluşmaktadır. Komşu şehirleri ise Amasya, Yozgat, Çankırı, Sinop, Samsun ve Kırıkkale’dir. Şehir, leblebisi ile meşhurdur.

Tarihi önemi

Çok eski uygarlıklardan beri yerleşim yeri olan Çorum, Hitit uygarlığının başkenti olan Hattuşaş’tır. Arkeolojik kazılardan öğrenildiği üzere şehirde Alacahöyük, Hattuşaş, İskilip, Kuşsaray, Pazarlı, Eskiyapar, Büyükgülücek ve Balimsultan köyü civarında Kalkolitik Devir ile İlk Tunç Devrin’e ait araç gereçler bulunmuştur.

Şehir, Hitit, Frigler, Kimmer, Medler, Pers, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişmendliler Beyliği, Moğol, Eretna Beyliği, Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti ve son olarak Osmanlı devletlerine ev sahipliği yapmıştır.

Doğal güzellikleri

Çorum bulunduğu konum itibari ile eşsiz yaylalara sahiptir. Birbirinden özel doğal güzellikleri ise şu şekildedir; Abdullah Yaylası, Baha Bey Çamlığı, Çatak Tabiat Parkı, Kuşçimeni Yaylası, Kunduzlu Yaylası, Gölünyazı Sulak Alanı, İncesu Kanyonu, Karayanık Şelalesi, Kızılcaoluk Şelalesi.

Tarım ve sanayi potansiyeli

Çorum’un geçim kaynağı sıralamasında başta tarım ve hayvancılık bulunmaktadır. Sanayi sektöründe son 10 yıl içerinde gelişme yaşanmaktadır. Tarım ürünleri arasında patates, mısır, fasulye, çavdar, kendir, yem bitkileri bulunmaktadır.

Ekonomik önemi

Tarım alanı açısından önemli olan şehirde, Türkiye’nin önemli ölçüde meyve ve sebzeleri burada yetişmektedir. Kömür rezervinin fazla olması sebebiyle Türkiye’nin hatrı sayılır miktarda linyit kömürü buradan karşılanmaktadır.

Sonuç olarak, Çorum, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve tarım potansiyeli ile Türkiye'nin önemli illerinden biri olarak öne çıkıyor. Şehir, Hitit uygarlığının merkezi olan Hattuşaş'a ev sahipliği yapmış ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir geçmişe sahiptir. Bugün ise tarım ve sanayi sektörleri ile ekonomik anlamda önemli bir konumda bulunmaktadır.