Bu ayki Gezgin röportajlarımıza, bizi çok etkileyen bir hikâyeyle, yaşam tarzıyla devam etmek istedik. Öyle ki, bu hikâyenin içinde karavan var, kamp var, serüven var… Kısacası bir yolculuktan çok o yolculuğun hayat tarzına dönüşmüş hali var. Fatih Üre ve ailesi. Bir de hikâyenin çok önemli bir parçası var kızları Asya. Hikâyenin en önemli noktası bu ailenin hafta sonlarını çoğunlukla Eskişehir’de karavanda yaşıyor olmaları. Bu hayat tarzı aslında gezgin dünyasında çokça hayali kurulan, karavan ile gezmek, yaşamayı tercih etmekten ziyade tecrübe etmekten bile çekinilen bir macera. Onların ki bir yaşam şekli ve onlar bu yaşamı seçti. Önce neyi çok istediklerini  buldular, sonra karavan ile kamp hayatına girdiler. Onların hayatı karavan ile hafta sonu hobisini de aştı.

-Doğadaki Baba; Kamp Karavan Hayatınız nasıl başladı?

-Aslında bu hayata başlamam benim çocukluğuma gidiyor. Babam hep söylerdi sen ilk kampa gittiğinde daha küçücük bir çocuktun. Üç yaşında bu kamp hayatına adım atmışım, yani aileden kampçılığım var. Yıllardır doğadan hiç kopmadım, doğada huzur buldum, doğada sağlık buldum, doğada huzur buldum, doğada kendimi buldum. Üniversiteye kadar ailemle hep kamp hayatım devam etti. Üniversite yıllarında da okul arkadaşlarımla şehir şehir dolaşarak çadır kampı yapıyorduk. 2019 yılın da bu serüvene eşim, kızım ve ben üç kişilik bir aile olarak devam ediyoruz.

- Doğadaki Baba; Eskişehir’de karavan ile kamp yapacağınız yerleri nasıl belirliyorsunuz?

-Aslında Eskişehir’de Karavan ile kamp yapılacak çok fazla yer var. İnsanlar şehir dışına çıkmaya korktuğu veya çekindikleri için doğada bir bilinmezliğe doğru gittiğini düşünerek ne yaparım, nasıl yapabilirim, nasıl kamp yapacak yer bulabilirim gibi sorular ile kafasını meşgul ediyorlar. Eskişehir’e yakın yarım saatlik sürede gidilecek çok güzel yerler var. Yola çıktığınız an itibari ile aaa burası çok güzelmiş deyip ilk beğendiğiniz yerde kamp yapın inanın arkası gelecek. Bir ömür boyu evde oturmuşsunuz, fakat bir karavanınız veya çadırınız olup seyahate çıktığınızda artık kamp yaptığınız yer sizin eviniz oluyor. Eskişehir’de karavan ile gidilecek yerler arasında; Yazılıkaya bölgesi, Frig vadisi ,Türkmen Dağı , yakınlarda mezgitler, Atatürk köşkü ,Camili yayla. Serin havalarda gidilecek yerler; Sarıcakaya, Sakarya nehri, Çifteler sakar başı, Musa özü göletli, kızıl inler bölgesi, gökçe kısık tarafı.

VA6B5294

-Doğadaki Baba; Karavan ile seyahat etmeye başladınız yola çıktınız. Beğendiğiniz, istediğiniz yerde karavanı park edebiliyor musunuz?

-Eskişehir’de karavan ile gittiğimiz her yerde park edebiliyoruz. Şu ana kadar hiçbir sorun ile karşılaşmadık. Karavan ile gittiğiniz yerler sizin değil doğanın, ya da bulunduğunuz coğrafyadaki köylülerin yerleri. İlk önce hayvanları, sonra da insanları rahatsızlık vermemek adına çok özenli davranmalısınız. Eskişehir dışında Ege bölgesi kamp ve karavan için çok güzel koylar, karavan köyleri var. Tabii buralarda da kamp kurallarına uymanız gerek yoksa zabıta sizi hemen uyarıyor. Son yıllarda karavan ve çadırlı kamp hayatı ülkemizin ekonomik yaşam şartları dolayısıyla çok yaygınlaştı. Karavan park alanları, çadır kamp alanları günlük kiralar çok yükseldi. Sizler gittiğiniz yerlerde kamp için konaklama ücreti verirken pazarlık yapın ( elektrik, buzdolabı, duş, mutfak vb.) hizmetleri isteyin. Yada haritayı açarak doğada bakir kalmış yerleri bulacak nefis manzaralar eşliğinde kamp yapacaksınız.

- Doğadaki Baba; Karavanda yaşamak mümkün mü? Ne gibi zorluklar, kolaylıklar yaşıyorsunuz?

- Karavanda yaşamak mümkün. Tabii bu insanların yaşayış tarzına göre değişir. Hayatını karavanda sürdüren birkaç arkadaşım var, gelirlerini sosyal medya üzerinden yaşamlarını paylaşarak kazanıyorlar. Karavanda yaşayarak kamp hayatına alışmak için insanın sabırlı ve geniş olması lazım.

domaniç pozlama 3

-Doğadaki Baba; Eskişehir’de karavan park edilecek alanlar var mı?

-Ben bu soruya ayrı bir başlık açmak istiyorum. Eskişehir’in en büyük sorunlarından biri karavan park alanının olmaması. Buradan Büyükşehir Belediyesine çağrı yapıyorum; sesimizi duyun bize karavan ile kamp yapacağımız ya da park edeceğimiz alanlar inşa edin. Artık şehrin birçok ara sokaklarında, kanlı kavak civarında gelişi güzel park edilmiş karavanlar var. Şehir de karavanları belli noktalarda park edilecek alanlar açılmalı. Karavan kullanıcılarının ortak buluştuğu noktalar olmalı buralar.

-Doğadaki Baba; Yaz kampı mı? Kış kamp mı keyifli?

-Yaz kampı birçok insanın yaşadığı duyguları ayanı anda yaşadığı ( Güneş, kum, müzik, konser, gece eğlenceleri) bir ortamdır. Kışın dağlara doğru çıktınız, Bolu dağlarındasınız mesela büyük çam ağaçları, bembeyaz bir kar örtüsü ormanlarda sadece siz, ortamın dinginliği müthiş bir duygu. Ben kış kampı diyorum. Sosyal medya üzerinden seyrettiğim videolarda kış kampları daha revaçta, daha ilgi çekiyor ve daha romantik.

VA6B1056 

-Doğadaki Baba; Eskişehir’de karavan ile kamp yaptığınız en romantik, en etkileyici manzarası olan yer neresi?

-Ben Mihalgazi bölgesi diyorum. Sakarya nehri kıyı boyunca karavanda penceremizi açarak karşı manzaramız Bozaniç kayalıkları. Nedendir bilmiyorum ama benim ve ailemin bu bölgeye karşı bir sempatimiz var. Belki de Babamın beni küçüklüğümden beri beni buraya kampa getirmesi olabilir. Birde olmazsa olmaz diyeceğim bir bölge daha var frig vadisi. Frig vadisinde özellikle gece de güzelse yıldızların altında kamp ateşi yakarak sabaha kadar oturabilirsiniz. 

-  Doğadaki Baba; Sosyal medya da karavan ile kamp yaptığınız yerleri paylaştığınız linkleriniz var mı?  Gerek Eskişehir, gerek yurt içinden kamp hayatınızı merak edenler sizi nereden takip edecekler?

-Bir You Tube kanalım var.( https://www.youtube.com/@fatihuree)   Karavan ile gittiğim, gezdiğim kamp yaptığım yerleri ve gerekli bilgileri buraya yüklüyorum. Fotoğrafları da instagram da ( dogadakibaba) adresinden paylaşım yapıyorum.

-Doğadaki Baba; Siz uzun bir süredir üç kişilik bir aile olarak karavan ile seyahat ediyorsunuz. Küçük bir çocuğunuz var ve çocuk ile seyahat etmek sorununu hele bir de küçük bir çocuk ile doğada bu sorunu nasıl aşmayı başardınız?

- Küçük kızım Asya şu an 3,5 yaşında ve biz Asya 20 günlükken ilk çadır kampımızı gerçekleştirmiştik. Pandemi zamanı insanlar çocuklarını kısıtladılar, doğadan uzaklaştırdılar. Biz ise tam tersini yaptık, sürekli doğada olduk. Asya özgür bir çocuk olarak büyüdü. Hafta içi kreşe gidiyor, Perşembe gecesinden başlıyor yarın kampa gidiyor muyuz baba diye. Cuma akşamı olduğu zaman kamp yolculuğumuz başlıyor. Doğada o kadar özgür, o kadar mutlu, o kadar enerjisi yüksek ki bu bize de yansıyor bizde mutlu oluyoruz. Biz bir aile olarak şehir de yaşayan bir çocuktan ziyade doğada yaşayan bir çocuğun kendini hayata daha iyi geliştirebileceği ve görsel işitsel duygularının da güçleneceği kanısındayız. Biz bir aile olarak ilk önce eşim kamp karavan hayatı için bana ve kızıma verdiği destek sayesin küçük çocukla karavan kampı hayatı bizim için vazgeçilmez bir yaşam tarzı oldu. Benim çok sevdiğim bir söz var; çocuklar bir ok ise bizler yayız. O yayı hangi yöne çevirirseniz çocuk o yöne gider.

VA6B1146-01

- Doğadaki Baba; Siz sadece Eskişehir de değil Türkiye’nin birçok yerine seyahat ediyorsunuz? Bize gittiğiniz ve tavsiye edeceğiniz seyahatler anlatır mısınız?

-Türkiye öyle büyük bir coğrafya ki insanı, kültürü, yemeği ile anlatılmaz yaşanır bence. Anadolu’yu gezmek inanın bir ömür yeter mi bilmem. Güneydoğu bölgesine yaklaşık sekiz kere gittik. Özellikle Tren yolculuğu çocuk ile çok daha keyifli geçiyor. Doğu Ekspresi, Van Gölü Ekspresi, Kurtalan Ekspresi mutlaka seyahat planlarınıza dâhil edin derim. Antep, Urfa, Mardin taraflarına gidecekseniz Güney Ekspresini veya Kurtalan ekspresini kullanarak Diyarbakır’a gidip orada araç kiralarsanız tüm bölgeyi de gezebilirsiniz. Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgeleri de insanı kendine âşık eden manzaralar, şehirler, köyler göreceksiniz. İlber Ortaylı hocamın dediği gibi eşyaya değil insan kendine yatırım yapmalı.

-İnsanlar Tatile çıkarken bavul hazırlıyor!  Ya siz?

- Karavanla yola çıktığımız zaman karavan ile ilgili Teknik bakımları yapıyorum. Karavanda eşyalarımız hep hazır olduğu için sadece yiyeceklerimizi alarak yola çıkıyoruz. Çadırlı Kamp yaptığımız zamanda sırt çantamıza minimal derecede az eşya, kartuşlu tüpler, kahve moka pot termal, giysi, yağmurluk, fotoğraf makinası alıp yola çıkıyoruz.

Sorularımızı içtenlikle yanıtladığınız için EskişehirHaber26 adına çok teşekkür ederim. Söylemek istediğiniz son bir sözünüz olacak sanırım Doğadaki Baba

- Herkese bol bol gezmeler, görmeler dilerim. Kafanızı kaldırıp, evrenin bize verdiği güzelliklere gülümseyip, onları sevmenizi dilerim.