Eko-Okullar projesi kapsamındaki okulların sorumlu öğretmenlerinin katıldığı toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ahmet Sezer Ortaokulu öğretmeni ve aynı zamanda Eskişehir Eko-Okullar İl Koordinatörü Nadir Erdem’in açılış konuşmasıyla devam etti. Erdem, “Eko-Okullar Programı okul öncesi ile ilk ve ortaokullarda çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır. Katılımcı yaklaşımıyla okullardaki öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler, hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar” dedi. Erdem’in Eko-Okullar olarak Eskişehir de bir kütüphane kurma önerisi katılımcılar tarafından alkışlarla onaylandı. Gönüllü olarak okullarda 120 kütüphane kuran, araştırmacı yazar kimyager Nejat İşcan benimsenen projeye aktif destek olmaktan dolayı çok mutlu olacağını belirterek, idareci ve koordinatör öğretmenleri kütüphane projesi hakkında bilgilendirdi.

Tepebaşı Belediyesi Eko-Okullar Programına aktif olarak destek veren tek belediye

İl Koordinatörü Nadir Erdem yaptığı sunumda “Uluslararası Eko-Okullar Programı 2016-2017 eğitim-öğretim yılı itibari ile 62 ülkede uygulanmaktadır. Eko-Okullar Programı kapsamında dünya genelinde 49.000'den fazla okula, 13.000.000'dan fazla öğrenciye ve 1.170.000'den fazla öğretmene ulaşılmıştır. Ülkemizde Ulusal Koordinasyon Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)’in 1995 yılında programa az sayıda okulla katılımıyla başlamıştır.  1999 Yılında Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde birkaç okulla programa dahil olmuştur. Tepebaşı Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü programın paydaşıdır. Tepebaşı Belediyesi Eko-Okullar Programa aktif olarak destek veren tek belediye olma özelliğini sürdürmektedir. Türkiye genelinde 2017-2018 eğitim-öğretim yılı itibariyle 1241 okulun kayıtlı olduğu programa Eskişehir’den 45 okul katılmaktadır. Eskişehir; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana illerinin ardından en fazla aktif okula sahip 6. ildir. Eskişehir Eko-Okullar Programı çerçevesinde 2016-2017 eğitim –öğretim yılında 8.dönem çalıştayını gerçekleştirdiği “Çevre Çocuk Meclisi” projesiyle de Türkiye de tek olma özelliğini taşımaktadır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında Eko-Okullar Programını başarıyla yürüten 14 okulumuz uluslararası “Yeşil Bayrak “ ödülünü kazanmıştır. Halen 26 okulumuzda Yeşil Bayrak dalgalanmaktadır. 2017-2018 eğitim-öğretim öğretim yılında 21 okulumuz Yeşil Bayrak ödülü almaya adaydır. Bu öğretim yılında 6 okulumuz ilk defa programa dahil olmuştur. Açıklamasının ardından konuşmasına devam eden Erdem, okullar “Çöp ve Geri Kazanım, Küresel Isınma, Biyolojik Çeşitlilik, Su, Enerji, Sağlıklı Beslenme, Tasarruf vb. gibi konuları 2’şer yıllık sürelerde çalışarak “Yeşil Bayrak” başvurularını yapmaktadırlar. Okulların ortak yaptığı etkinlikler fidan dikimi, Çevre Çocuk Meclisi Çalışmaları, Ormanda Bir Gün Doğa Eğitimi, Çevre Haftası ve Eko-Okullar Şenliği olarak gerçekleştirildiğini” söyledi.

Okullarda programın başarıyla yürütülmesinde destekleri ve çalışmalarından dolayı okul idarecileri ve koordinatör öğretmenlere, öğrenciler, veliler ile programın paydaşı olan Tepebaşı Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkürlerini ileten Erdem, “Bu günü yaşayan insanlara, gelecek nesillere temiz, yaşanabilir, barış ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir dünya arzusunu hep beraber yaşatmalıyız” sözleriyle sunumunu tamamladı.

Toplantıda bir konuşma yapan Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Bahri Ağaoğlu, “Söylemekten mutluluk ve kıvanç duyuyorum ki Eskişehir’de 45 okulun şuan aktif bir şekilde Eko-Okullarda yer alması ve bu okullara Tepebaşı Belediyesi olarak destek vermemiz bizi onurlandırmaktadır. Hepiniz çevre gönüllüsüsünüz. Biz de Çevre Koruma Müdürlüğü olarak, çevre konularında okullarımızda eğitimler vermekteyiz. Biliyorsunuz Eskişehir’de son günlerde bir gündem var. Termik santral.  Tabi ki de termik santralin ne olduğunu, nasıl zararları olduğunu sizlere anlatmama gerek yok. Eskişehir’e 25 km de uzaklıkta, hava kirliliği ve insan sağlına zararları çok. Günlük hayatın dengesini bozması gibi çok basit algılayabileceğimiz konularda zararlar verecek” şeklinde konuştu.