65 yaş aylığı, herhangi bir SGK ya da BAĞ-KUR emeklisi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yılda dört kez ödeniyor. Bu ödemeler Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında gerçekleştiriliyor. İlk ödeme Ziraat Bankası aracılığıyla yapılırken sonraki ödemeler PTT aracılığıyla gerçekleştirilir.

65 yaş aylığı alabilmek için belirli şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlar arasında 65 yaş üstü olmak, T.C. vatandaşı olmak, sosyal güvencesi olmamak ve bunu belgelendirebilmek, nafaka almıyor olmak, sağlık sigortasına sahip olmamak, hane halkı net gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması ve Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık almıyor olmak yer alıyor.

65 yaş aylığı başvurusu için başvuru sahibinin şahsen valilik ya da kaymakamlığa bağlı defterdar veya mal müdürlüklerinden başvuru evraklarını alıp eksiksiz doldurması gerekiyor. Sonrasında hane halkının durumunu belirmek için muhtaçlık belgesi alınır ve bu belgeler SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'ne teslim edilir. SGK, teslim edilen belgeleri inceler ve aylık hakkı kazanılıp kazanılamayacağına karar verir.

Her yıl asgari ücrete yapılan zamma paralel olarak 65 yaş aylığında değişiklik yapılıyor. 2022 yılında asgari ücrete yapılan %54,66'lık zamma bağlı olarak 1684 TL olarak belirlenen 65 yaş aylığı, 2023 yılında 2604 TL oldu.

Bu ekonomik destek, yaşlılığın getirdiği zorluklara karşı yaşlılarımızın hayatını bir nebze olsun kolaylaştırmayı hedefliyor.