Eskişehir, Türkiye'nin fay hatlarının geçtiği 24 il arasında bulunmaktadır. Bu il, Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olarak görülür ve en son yaşanan büyük deprem 20 Şubat 1956 tarihinde 6,4 büyüklüğünde gerçekleşmiştir.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz aylarda Türkiye genelinde aktif fay hatlarının haritasını yayınlamıştır. Bu haritada Eskişehir, aktif fay hattının geçtiği 80'den fazla ilçe merkezi ve 24 il arasında yer almaktadır. İçinden aktif fay geçen yerleşim yerlerinden biri olan kentimiz, son paylaşılan haritada 'Eskişehir Fay Zonu' ismiyle adı da konmuştur.

Kentin 70 kilometre kuzeyinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın, olası bir deprem durumunda Eskişehir'i etkileyeceği yetkililer tarafından belirtilmektedir.

Eskişehir aktif faylarla sarılmış durumda

Eskişehir'in güney tarafında, Kütahya'dan geçen başka bir aktif fay bulunmaktadır. Yine Kütahya'nın güneybatısına doğru Eskişehir'e yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta Gediz fayı bulunmakta. Sonuç olarak şehrimiz kuzeyi, güneyi ve kendi içinden aktif faylarla sarılmış durumdadır. 

Eskişehir Fay Zonu, bütün bir fay değildir. parça parça yani segment halindedir. Yapılan araştırmalar sonucu şehrimizde bu depremin 6,4 büyüklüğünde olabileceği tahmin edilmekte.

Naci Görür, Eskişehir fayını işaret etti

Bugün ( 29.08.2023 ) sabah saatlerinde Konya'da yaşanan ve Kandilli Rasathanesi tarafından 5.1, AFAD tarafından ise 4.8 büyüklüğünde olduğu açıklanan depremin ardından, deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremle ilgili bir değerlendirme yaptı.

Görür, "Konya, Kulu-Tavşancalı’da 5,1 deprem oldu. Yakınlarda aynı bölgede aynı büyüklükte deprem Çandır- Selçuklu’da olmuştu. Bugünkü deprem muhtemelen Eskişehir Fay Zonunun devamında oluştu (Esat vd 2016), sevgiyle" ifadelerine yer verdi.