Eskişehir'de yaşayan 46 yaşındaki Namık Kemal Şahinli, yaklaşık çeyrek asırdır mezar bakımı mesleğini sürdürüyor. Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerde yaşayan gurbetçilerin yakınlarının mezarlarını düzenli olarak bakım yapan Şahinli, bu alanda çalışan az sayıdaki kişiden biri olarak öne çıkıyor.
“Dünyaya Yeniden Gelsem Yine Bu İşi Yapardım”
Yaptığı işi severek yaptığını ifade eden Şahinli, “Bir daha dünyaya gelsem yine bu işi yapardım. Bu iş benim için sadece bir geçim kapısı değil, aynı zamanda bir hizmet meselesi” sözleriyle mesleğine olan bağlılığını dile getirdi.
300’ü Aşkın Mezar Ona Emanet
Yurt dışında veya farklı şehirlerde yaşayan, yakınlarının mezarlarını sıkça ziyaret edemeyen kişilere hizmet sunan Şahinli, şu an 300'den fazla mezarın düzenli bakımını üstlenmiş durumda. Mezar taşlarını yıkıyor, yazılarını yeniliyor, toprağını tamamlıyor ve çiçeklendiriyor. Tüm işlemlerin öncesi ve sonrası fotoğraflarını ise müşterilerine gönderiyor.
“Mezarlara Su Dökmekle Başladım”
Mesleğe ilk adımını Ankara'daki mezarlıklarda cenazeler için su dökerek atan Şahinli, o günlerde yaşadığı bir olayla yönünü değiştirmiş: “Yaşlı bir teyzenin mezarına yardımcı olmuştum. Verdiği bahşişle kartvizit bastırıp mezar bakımcılığına başladım. O günden beri bu işi yapıyorum.”
Mezarları Düzenli Olarak Kontrol Ediyor
Hava koşullarına göre haftada birkaç kez mezarları ziyaret eden Şahinli, sulama, taş temizliği, yabani ot temizliği ve solmuş çiçeklerin değişimini yapıyor. Mezarlarda yaşanan olumsuzlukları ise mezar sahiplerine aktarmadan önce düzeltip, her zaman en iyi haliyle fotoğraflayıp iletiyor.
“Bizde Peşin Para ve Kapora Olmaz”
Müşterileriyle güven esasına dayalı çalışan Şahinli, ilk düzenleme ve bakım ücretleri dışında ek ödeme talep etmiyor. Fotoğraflar gönderildikten sonra ödeme alıyor. “Biz işimizi yaparız, karşılığı gelirse ne âlâ” diyerek iş ahlakını öne çıkarıyor.
Her Kesimden Müşterisi Var
Milletvekillerinden ev hanımlarına kadar geniş bir müşteri profiline sahip olan Namık Kemal Şahinli, zaman zaman ödeme konusunda sorun yaşasa da bu konuda anlayışlı davranıyor: “Parasını vermeyen olursa üstünde durmam. Mezarlık işi ticaretten önce bir vicdan meselesi.”