Göbete, diğer adıyla 'Köbete', bir Tatar yemeği olmakla beraber özel günlerde yapılan bir börektir. Göbete, Çibörek ve mantı ile birlikte Tatar mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Başka bir ismi ise tatarlara özgü bir yemek olmasından dolayı 'Tatar Böreği' de denilmektedir.

Göbete, Hazar Denizi'ni aşıp İstanbul'a kadar ulaşan bu lezzetli hamur işi, kuşaklar boyunca yapılan geleneksel bir yemektir.

Tabii ki iç harcının kıymalı olanı daha makbul olsa da, patatesli, peynirli, pirinçli, işkembeli ve tavuklu olarak da yapılmaktadır. 

Göbete'nin ana malzemeleri arasında sıvı yağ, yoğurt, su, kabartma tozu, tuz, kıyma, soğan ve karabiber bulunmaktadır. İsteyenler pirinç de ekleyebilirler. Göbete'nin yanında en iyi ayran ve çay tercih edilmektedir.

Göbete Nasıl Yapılır?

1. Derin bir kaba yoğurmak için un koyun.

2. Hamur yapmak için gerekli olan diğer malzemeleri de ekleyin ve hamur karışımına azar azar su ekleyin. Hamuru kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurun.

3. İç harcını hazırlamak için kuru soğanları rendeleyin.

4. Kıyma, tuz ve karabiberi de ekleyip, karıştırın. Yoğurduğunuz hamuru, bir kısmı daha fazla olacak şekilde iki parçaya ayırın.

5. Fırın tepsisini yağlayın ve ellerinizi yağlayarak büyük olan hamur parçasını tepsinin tabanına yayın.

6. Kıymalı iç harcı hamurun üzerine eşit olacak şekilde yayın ve üzerini diğer hamur parçasıyla boşluk kalmayacak şekilde kapatın. Kenar kısımlardaki hamurları yağlanmış ellerinizle tepsinin tabanına doğru bastırarak hamuru toparlayın ve iç harcın pişme esnasında dağılmasını önleyin.

7. Üzerine ayçiçeği yağını da sürün ve önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 35 dakika kadar pişirin.

8. Göbete'yi fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek, yanında hoşaf, ayran veya cacıkla servis edebilirsiniz. Tercih size kalmış...

Tatarlara özgü göbete yemeği, zahmetli olmasına rağmen lezzetiyle tüm emeği karşılayan bir yemektir. Göbete'nin yapılışı biraz zaman alabilir ancak sonuç tatmin edici olacaktır. Tatar mutfağının eşsiz lezzetlerinden olan göbete, tarifindeki özgün dokunuşlarıyla sofralarınızı süsleyebilecek bir seçenektir.