Soğanlı Vadisi, binlerce yıl boyunca farklı hayatlara tanıklık etmiş bu büyüleyici mekan, mağara, barınak, kilise ve manastır gibi çeşitli yapıları bünyesinde bulunduran ilginç kaya oluşumlarıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Coğrafi yapısıyla merak uyandıran bu esrarengiz vadi, Roma döneminden kalma kiliseleri ile de ünlüdür. Vadi içerisinde en tanınmış kiliseler; Aziz Barbara (Tahtalı), Karabaş, Kubbeli ve Yılanlı kiliseler olarak ön plana çıkmaktadır.

4. yüzyılda Hıristiyanlar'ın inançlarını sürdürme amacıyla yerleştiği bu doğal korunak, anıtlar ile doludur. Vadinin içerisinde bugün hala korunan kilise kalıntılarından biri olan Kubbeli Kilise, İncil'den alınan sahneleri betimleyen fresklerle süslenmiştir. Bunun yanında çeşitli kiliseleri ve yine İncil sahneleriyle donatılmış birçok freski bulunmaktadır. Soğanlı Vadisi'ndeki bu tarihi kalıntılar, modern yerleşimlerle iç içe geçmiş bir yapısına sahiptir.

Gelen ziyaretçilerine her daim güleryüzle karşılayan Soğanlı halkını ayrıcalıklı kılan bir diğer özellik ise; rengarenk elbiseleri ve boncuklarıyla kendi elleriyle yaptıkları eşsiz Soğanlı bebekleridir. Bez malzemeden yapılan bu bebekler, yerel halkın el emeği ve geleneksel sanatını yansıtırken, popülerliğini hala korumaktadır.