Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, resmi sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, Covid-19'un şimdiye kadar bilinmeyen yeni bir varyantı olan Eris'in Türkiye'deki vaka sayısının 9 olduğunu bildirdi.

Yeni varyantın yurt dışı teması olan ve aynı bölgede bulunan 9 kişide keşfedilmesi üzerine detayları paylaşan Bakan Koca, "Hasta etme potansiyeli oldukça düşük olan bu Eris varyantı, referans laboratuvarımız tarafından gerçekleştirilen analizler sonucunda 9 kişide tespit edildi. Bu bireyler yurt dışı ile teması olan ve aynı ilde yaşayan kişiler. Elbette ki alınan tedbirlere ve her zamanki günlük yaşantımıza devam edeceğiz. Bu durum, diğer ülkelerde oldukça yaygın ve maalesef ülkemizde de ortaya çıkması belliydi. En büyük önceliğimiz, yaşlılarımızı ve kronik hastalarımızı korumak olacak" şeklinde konuştu.

Maske Dönemi Geri Mi Gelecek?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Alper Şener, bir tavsiye olarak özellikle belli durumlar için 65 yaş ve üzeri bireylerin N95 tipi maske kullanmalarını şiddetle önerdi. Bu durumlar arasında; asansör, metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanmak, ayrıca havalandırması yetersiz mekanlarda uzun süre bulunmak gibi durumlar yer alıyor. 

Virüsle ne kadar az miktarda karşılaşılırsa, o kadar iyi bir koruma sağlandığını vurgulayan Şener, ayrıca bu önerisinin, 65 yaş ve üzeri bireyler için aşı kadar önemli bir önlem olduğunu sözlerine ekledi.

Kütahya'da Eris Varyantı Görüldümü?

Türkiye'de şuana kadar sadece 9 kişide Eris varyantı tespit edildi. Bu vakaların tamamı, yurtdışı temaslı olan kişiler arasında bulunuyor ve şuanda sadece İstanbul'da. Kütahya'da ise şu an için bu varyanta rastlanmadı.

Eris Varyantı Nedir?

EG.5.1 adlı bilimsel adı ile tanınan Eris, COVID-19 varyantları içerisinde yerini alan omicron varyantının daha baskın bir alt türüdür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'izlenmesi gereken varyant' kapsamına alınan Eris virüsü, normal koronavirüs belirtileri ile üst solunum yolu rahatsızlıkları göstermektedir.

Boğaz ağrısı, öksürük, ateş, tat ve koku alamama, burun akıntısı gibi belirtiler Eris varyantını belirleyici niteliktedir. Yayılma hızı ve sıklığı göz önüne alındığında, şimdilik almamız gereken ağır bir tedbir bulunmamakla birlikte, değişimler yakından izlenmelidir.

Eris Varyantının Seyredişi: Belirtiler Nelerdir?

COVID-19 ile tıpatıp aynılık gösteren Eris virüsünün belirtileri arasında baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, öksürük, nefes darlığı ve vücut ağrıları yer almaktadır. Eris varyantı olan bireylerde görülen genel semptomlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Boğaz ağrısı

Ateş

Öksürük

Burun tıkanıklığı veya akıntısı

Baş ağrısı

Nefes darlığı

Tat ve koku kaybı

Hapşırma

Halsizlik ve yorgunluk

Kas ve vücut ağrıları

İştah kaybı

İshal

Omicron varyantı gibi, eris varyantı da öncelikli olarak üst solunum yollarına saldırır. Bunun neticesinde burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk ve kas ağrısı gibi soğuk algınlığı benzeri belirtiler gözlemlenir. Ancak 65 yaş ve üzerinlerde veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, virüs alt solunum yolları hastalıklarına da sebep olabilmektedir.

Öte yandan, yeni tür mutasyonları içerisinde tat ve koku kaybı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlarda azalma söz konusu olabilmektedir.