Haber: Buğrahan Doğangil

İktidar partisi AKP'nin en güçlü ittifak ortağı olan ve "Cumhur İttifakı"nın en güçlü ikinci siyasi partisi olarak görünen Milliyetçi Hareket Partisi'nin Eskişehir'de yerel seçimlere az bir süre kala ne yapacağı oldukça merak ediliyor. MHP 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi neredeyse tamamen ittifak ortağı AK Parti'ye mi hizmet edecek, yoksa 2024 yerel seçimlerinde, Eskişehir'de daha fazla aday ile seçmenin karşısına çıkacak mı?

akp mhp

Bilindiği üzere Eskişehir'de MHP'nin büyükşehir belediyesi, merkez ilçeler ve kırsal ilçeler dahil yalnızca 1 belediye başkanlığı bulunuyor. Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık dışında MHP'nin Eskişehir'de yerel yönetimlerde bir koltuğu bulunmuyor. MHP aynı zamanda, 2019 yerel seçimlerinde Çifteler ve Mihalıççık dışında başka bir ilçeden ve büyükşehirden bir aday çıkarmamıştı. 2 ilçe dışında tamamen AKP'yi destekleme kararı alan MHP'nin 2024'te gerçekleşecek yerel seçimlerde daha fazla koltuk talebi olacak mı?

MHP Eskişehir'de kendi pozisyonunu korumanın ötesine geçebilir mi?

2024 yerel seçimlerinde MHP'nin şu günün konjonktürü göz önüne alındığında, yerel seçimlerdeki aday portföyünü genişletmesi pek olası görünmüyor. Kırsal ilçeler düzeyinde Çifteler dışında güçlü bir MHP adayının seçime girip girmeyeceği henüz net değil. Ancak Eskişehir'de MHP'nin genel tavrından yola çıkılarak, partinin yine bu seçimde AKP adaylarına destek olma yolunda ilerlediğini söylemek mümkün.

ismail candemir

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi için ise MHP İl Yönetimi AKP ile ittifak dışında başka bir yolun seçimi kazanmak adına mümkün olmadığını uzun süredir dile getiriyor. Milliyetçi Hareket Partisi, kendilerine biraz daha yakın gördükleri ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş isminde ısrarcı olmaya çalışıyor. Ancak MHP'nin çok fazla dillendirdiği Sayın Kesikbaş'ın ismi AKP hatta CHP gibi tamamen farklı ideolojilere sahip bir parti için bile adaylık nezdinde konuşuluyor. Hal böyle olunca MHP'nin ideolojik olarak mı Kesikbaş'ı desteklediği yoksa Kesikbaş isminin arkasında sağlam durarak seçim sonrasındaki pozisyonunu güçlendirmek mi istediği konuları birbiri içerisine geçiyor. Aynı zamdan İl Başkanı İsmail Candemir'in yakın geçmişte ETO Başkanı Metin Güler ve EOSB Başkanı Nadir Küpeli isimlerine de sıcak baktıklarını açıklaması, kamuoyunda "MHP 'Neo liberal' bir adayı desteklemek istiyor ve AKP ile tamamen aynı yolu yürüyor." şeklinde yorumların ortaya çıkmasına neden oldu. 

Tüm bu gelişmeler ve söylemler masaya yatırıldığında ise MHP'nin AK Parti'ye güçlü şekilde destek olmak birincil amacı görünüyor. Yani, MHP Eskişehir için 2019 yerel seçimlerindeki tablo pek değişmeyecek gibi.