Batı Avrupa ülkelerinden biri olan İsviçre’ye seyahat etmeyi planlayan kişilerin İsviçre vizesi alması gerekir. Yapılacak olan ziyaretin amacına, süresine ve kapsamına göre farklı türde İsviçre vizeleri vardır.

İsviçre vizesi başvurusunun değerlendirilmesi aşamasında iyi bir izlenim yaratmak ve başvuru değerlendirme sürecinin olumlu sonuçlanmasına katkıda bulunmak için İsviçre uçak biletinin erken rezerve edilmesi faydalıdır.

İsviçre’ye yapılacak seyahatlerin amacı, kapsamı ve süresine göre başvurulması gereken vize türleri farklılaşabilir. C tipi kısa süreli vize Schengen bölgesi kısa süreli vize türünü temsil eder. C tipi vize 180 günlük zaman dilimi içinde en çok 90 gün olmak kaydıyla seyahat imkanı verir. İsviçre Schengen bölgesi ülkelerinden biridir. Bu bağlam Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından bordo pasaport sahibi olanlar Schengen vizesi prosedürlerine tabi olurlar. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri 90 günden uzun olmayan, kısa süreli seyahatleri için İsviçre vizesi başvurusunda bulunmamalıdırlar.

İsviçre’yi 180 gün içinde 90 günden fazla olmamak kaydıyla ziyaret edecek kişiler turistik amaçlı ziyaretleri için İsviçre turistik vizesine başvurmalıdırlar. İsviçre’yi ziyaret amacı ticari faaliyetler, iş görüşmeleri ya da fuar katılımıysa ve ziyaret süresi 90 günden azsa İsviçre ticari vizeler ile iş ve fuar ziyareti vizelerine başvurulabilir.

İsviçre’ye yapılacak ticari ziyaretler için kişiyi davet eden İsviçre’deki kurumun davet mektubu göndermesi gerekir. Fuara ya da ticari organizasyona katılım söz konusu olacağı durumlarda ilgili etkinliğin giriş biletinin ya da giriş kartının da davetiyeye eklenmesi gerekir.

İsviçre’ye aile ferdi ya da arkadaş ziyareti amacıyla gidiliyorsa aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi başvurusunda bulunmak gerekir. Bu vizeyle 90 günden uzun süreli seyahatler yapılamaz. Bu vizeye başvurmak için ibraz edilmesi gereken evraklar arasında başvuru sahibini İsviçre’ye davet eden yakını tarafından hazırlanması gereken davetiye de vardır.

İsviçre kültürel, sportif faaliyet ve konferansa katılım vizesi bu ülkede çeşitli kültürel etkinliklere, seminerlere, konferanslara veya spor faaliyetlerine katılma durumunda başvurulacak vize türüdür. Bu seyahatlerin süresi de 90 günden uzun olmamalıdır.

İsviçre’ye kısa süreli eğitim alma ya da staj yapma amacıyla gidecek olan kişilerin başvuru yapması gereken İsviçre vizesi türü İsviçre kısa süreli öğrenim ve staj vizesidir. Kişinin katılacağı eğitim programının en çok 90 gün içinde tamamlanması durumunda kısa süreli vize alınması gerekir. Programın 90 günden uzun sürecek olması halinde uzun süreli yani D tipi vize başvurusunda bulunulmalıdır. Eğer kısa süreli öğrenim vizesi başvurusunda bulunacak kişi 18 yaşından küçükse doğum belgesi ve seyahat izni talep edilir.

İsviçre D Tipi Vizesi Nedir?

Eğer İsviçre’ye yapılacak seyahat 90 günden fazla olacak D tipi yani uzun süreli İsviçre vizesine başvurmak gerekir. Schengen bölgesinde yer almayan bir başka ülkenin ziyaret edilmesi için İsviçre’de aktarma yapacak kişiler İsviçre transit vizesine başvuruda bulunmalıdırlar. Transit vizeyle havalimanındaki transit bölgenin terk edilmemesi koşuluyla bir sonraki uçuşu beklemek mümkündür.

İsviçre vizesi başvurusunda bulunacak kişi online form doldurmalı ve randevu talebinde bulunmalıdır. Randevu alınması sürecinde yaşanması olası aksamaların göz önünde bulundurulması ve planlanan seyahat tarihinden en az 2 hafta önce randevunun alınmış olması gerekir.

İsviçre seyahati için başvurulması gereken vize türü seyahat süresine ve amacına göre belirlenmelidir. Başvurulması gereken vize türüne göre ibraz edilmesi gereken güncel evrak listesi öğrenilmeli, en kısa sürede doğru ve eksiksiz olacak şekilde belgeler hazırlanmalıdır.

İsviçre vizesi başvurusunda bulunacak kişinin pasaportunun geçerilik süresi seyahatin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha devam etmeli ve pasaportta en az 2 boş sayfa bulunmalıdır. Ayrıca aranan diğer bir şart pasaportun son 10 yıl içinde düzenlenmiş olmasıdır. 10 yıldan eski olan pasaportlar kabul edilmez.

İsviçre vizesi başvurusunda bulunan 12 yaş üzerindeki kişilerin biyometrik veri kayırlarının bulunması şartı aranır. Bunun için parmak izi beyanı yapılması gerekir. Verilen parmak izi geçerliliğini 5 yıl korur. Bu nedenle son 5 yıl içinde parmak izi ibraz edip kayıt yaptıran kişilerin yeniden biyometrik veri merkezine gitmesi gerekmez.

Vize başvurusu esnasında başvuru sahibinden talep edilen bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde verilmelidir. Başvuru formundaki bilgilerin eksik, hatalı ya da tutarsız olduğunun tespit edilmesi halinde başvuru formlarının kabul edilmesi söz konusu değildir.

Vize Başvuru Merkezi İsviçre vizesi ve Dubai vizesi başta olmak üzere tüm vize başvuru süreçlerinizin hızlı ve sorunsuz bir şekilde çözümlenmesi noktasında önemli bir görev üstlenmektedir. Yapılacak olan vize başvuru türü özelinde ibraz edilmesi istenecek her evrak  ile birlikte tüm vize türlerinde ibraz edilmesi gereken ortak belgeler başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı ve teslim süreci gerçekleştirilmelidir. Vize başvurusu sırasında ibraz edilen evraklarda bir eksiklik olmaması ve vize başvuru sürecinin sekteye uğramaması için Vize Başvuru Merkezi uzmanlarından hazırlanması gereken evrakların güncel listesi alınmalı ve buna göre tüm evraklar eksiksiz bir şekilde ibraz edilmelidir.