CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, konuşmasına başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele'nin bütün kahramanlarına saygı, rahmet ve minnetlerini sunarak başladı.

Taşel, günün anlam ve önemini ilk olarak "19 Mayıs kaderimizi kendi elimizle belirlemenin; egemenlik ve bağımsızlık adına ölümü bile göze alarak verilen onurlu mücadelemizin tarihidir" şeklinde ifade etti. Taşel, ülkenin o dönem içinde bulunduğu savaş, işgal ve esaret gibi zor koşullara rağmen bağımsızlık ve özgürlük için verilen mücadelenin ne derece önemli ve büyük olduğuna bir kez daha vurgu yaptı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "19 Mayıs benim doğum günümdür" sözlerine ve gençlik kavramının Atatürk için ne kadar önemli olduğuna değinen Taşel; bu genç fikirler sayesinde Türkiye'nin içinde bulunduğu bu karanlık dönemi de aynı şekilde atlatacağının altını çizdi.

Türkiye'nin 104 yıl önceki durumundan da daha kötü bir halde olduğunu belirten Taşel; her türlü hak ve özgürlük kavramlarına müdahale edilerek güçler ayrılığının ortadan kaldırıldığına ve tek adam yönetiminin ülkenin sonunu getirdiğine dikkat çekti. Taşel, seçim ortaklıklarına ilişkin CHP'ye yöneltilen terör suçlamalarıyla alakalı olarak ise "CHP'nin hiçbir şekilde terörle ilişkisi yoktur, olmayacaktır; vatan topraklarımızın ve bayrağımızın bütünlüğü asla bozulamayacaktır" açıklamasını yaptı.

Son olarak Türkiye'nin "otokratik bir Erdoğanizm rejimi"ne mahkum edildiğini söyleyen Taşel; 28 Mayıs'ta "Atatürk gençliğine inanan Türkiye'de, yeniden demokrasiye dönüşün gerçekleşeceğinin sözünü vererek açıklamasını noktaladı.