Bilindiği gibi pek çok Twitter kullanıcısı, uzun süredir Twitter için kişisel mavi tik uygulamasının, gelmesini bekliyordu. Sonunda platform, 2021 itibariyle ilgili başvuruları kabul edeceğini duyurdu. Geçtiğimiz Salı günü içerisinde yapılan duyuruda, rozet ile alakalı yeni kuralların da getirileceğini duyurarak, bir sorun olmaması doğrultusunda, başvuruların hemen başlayacağını belirtti.

Sosyal medya platformlarında görülmekte olan mavi tik uygulaması, tanınmış kişilere verilerek, hesabın kişiye ait olduğunu gösteriyor. Bununla beraber Instagram dışında olan platformlar, çoğu zaman doğrudan başvurular almamakta.

Bunun için mavi tik almak isteyen kullanıcılar, bir takım aşamaları ve prosedürleri takip ederek, başvuruda bulunuyor. Ardından yapılan inceleme kabul edilirse, hesaba rozet veriliyor. Bununla beraber bazı istisna durumlar da mevcut; zira Instagram hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl doğrudan başvurular kabul etmişti. Bu durum, mavi tik almak isteyen kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlayarak, hesaplarını da doğrulatmasına olanak tanımıştı.

Twitter Doğrudan Alıyor

Twitter da, tıpkı Instagram gibi doğrudan mavi tik başvurusu alacağını ilan etmişti. Salı günü yapılan resmi duyuru, ayrıntılı bir rehber hazırlayarak, kişilerin sağlaması gerekenleri böylece duyurmuştu. Ayrıca başvuruların, sorun ile karşılaşılmaması durumunda 2021 itibariyle yapılacağını söylemişti.

Her ne kadar ayrıntılı bir rehber mevcut olsa da, ne yazık ki hâlâ tamamlanmadı. Platform henüz hepsinin bir tasarı niteliği taşıdığını ve 2021 yılında yayınlayacağını duyurmuştu. Twitter sağladığı mavi tikleri ise,

  1. Organizatörler,
  2. Aktivistler,
  3. Spor,
  4. Eğlence,
  5. Haber-Medya hesapları,
  6. Sivil toplum kuruluşları,
  7. Markalar,
  8. Şirketler,
  9. Devlet hesapları,

Gibi kullanıcı türleri için verecek. Eğer bu gibi alanlarda tanınmış bir hesaba sahipseniz, Twitter tarafından mavi tik başvuruları açılır açılmaz gerekli başvurularınızı anında yapabilir, tike kavuşabilirsiniz. Bununla beraber platform, sizden hesabınızın aktif olmasını istiyor; diğer kelimeleriyle aktif olmayan bir hesaba talep alamazsınız.

Ancak bazı durumlarda mavi tikinizin geri alınma durumu da söz konusu. Örneğin platformda görünen adınızı değiştirmeye kalkarsanız ya da biyografi kısmında değişiklik yapmaya kalkarsanız, mavi tikinizin kaybedilmesi olası bir durum. Aynı zamanda platformun kurallarını ihlal ederseniz de tikiniz geri alınabilir.