Haber: Buğrahan Doğangil

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) amatör liglerdeki kuralları ve statüyü belirleyen "Esaslar Kitapçığı"nın yayımlanmasını hem amatör kulüpler hem de amatör kulüplerde top koşturan futbolcular merakla bekliyordu. Çünkü TFF'nin Bölgesel Amatör Lig (BAL) özelinde "yaş sınırlamasını" kaldırması ve bununla birlikte "genç oyuncu" statüsünü değiştirmesi bekleniyordu. TFF'nin alması beklenen karar amatör futbol için çok önemliydi. TFF, 28 Temmuz 2023'te yayımladığı "Esaslar Kitapçığı"nda beklenen alanlarda değişikliğe gitmedi ve tüm amatör futbol camiasını şaşkına çevirdi. TFF'nin bu şok resmi açıklamasının ardından kulis bilgileri ve dedikodular amatör camiada yükselmeye başladı. TFF'nin "Esaslar Kitapçığı"nı yayımlarken "sehven" hata yaptığı ve bu hatanın kısa sürede düzeltileceği dedikoduları hızla yayılmaya başladı ancak; birkaç gün boyunca TFF'den kuralın değiştiğine dair resmi bir açıklama gelmedi. Fakat bu süreçte kulis bilgileri giderek güç kazandı ve statünün değişeceği neredeyse netleşti. Yine de TFF "Esaslar Kitapçığı"nda resmi bir değişim yapmadan mecburen kulüpler ve futbolcular bu süreçte beklemede kaldı. TFF ilk kitapçıkta BAL da dahil tüm amatör liglerde bulunan kulüplerin 1993 ve daha önce doğumlu oyuncular ile sayı şartı olmaksızın kontrat yapabileceğini ancak; bu oyunculardan yalnızca 6'sını 21 kişilik maç kadrosuna alabileceğini belirtti. Böylece BAL'da "yaş sınırı" kalkmamış oldu. Takımların 21 kişilik maç kadrosunda ise 2001 ve üzeri tam 6 futbolcu olması gerektiği de kitapçığın yayımlanması ile kesinleşmiş oldu.

TFF kural

"Genç Oyuncu" statüsünde kritik değişiklik!

TFF "Esaslar Kitapçığı"nda sessiz sedasız bir değişikliğe giderek sadece BAL kulüplerini ilgilendiren bir değişikliğe imza attı. BAL'da bulunan kulüplerde forma giyecek futbolcular için yaş sınırı tamamen kaldırıldı. TFF'nin "yaşı büyük oyuncu" olarak tabir ettiği 1993 ve öncesi doğan futbolcular için 21 kişilik maç kadrosuna koyulan "6" sınırı tamamen kalktı. Asıl krtik değişiklik ise "yaşı genç futbolcu" statüsünde gerçekleşti. TFF aldığı karar ile 2001 doğumlu oyuncuları genç oyuncu statüsünden çıkardı. BAL ekipleri için 2002 ve üzeri doğumlu olan futbolcular "yaşı genç futbolcu" olarak kabul edilecek ve bu statüde forma giyecek. Bölgesel Amatör Lig takımları 21 kişilik maç kadrosuna genç oyunculardan en az 6 futbolcuyu dahil etmek zorunda. Aynı zamanda bu futbolculardan en az ikisini maça ilk 11'de başlatmak zorunda. Zorunlu haller dışında bu iki futbolcu asla ilk 45 dakikayı tamamlamadan değiştirilemiyor. Genç futbolcu sakatlanarak oyundan çıkarsa yine yerine genç futbolcu girmesi gerekiyor.

Takımlar ilk 11 başlayan genç oyuncudan birini 90 dakika diğerini ise en az 45 dakika sahada tutmak zorunda. Eğer kulüpler genç oyuncuları 45 dakika sahada tutmak istiyorsa ilk 11'de 3 genç oyuncuya yer vemeli. Bu 3 genç oyuncu ilk yarıyı tamamlamak zorunda. Daha sonrasında ise oyundan alınmalarında sakınca yok. TFF bu biraz karmaşık ve biraz da mağduriyet yaratan kararı alarak BAL'da statü değişikliğine gitti.

İlk karar sonrasında "yaşı büyük oyuncular" TFF'ye isyan ederken şimdi ise "genç oyuncu" statüsünden çıkarılan 2001 doğumlu futbolcuların isyanı giderek büyüyor. Ayrıca TFF'nin BAL'daki transfer ücretlerine büyük zam yapması da kulüplerden büyük tepki çekiyor.

TFF kural 2