Eskişehirspor 27 Temmuz'da resmi hesaplarından yaptığı duyuru ile genç orta saha oyuncusu Yasin Dölekli'yi kadrosuna kattığını açıklamıştı. Eskişehirspor ile Yasin Dölekli'nin yolları çok kısa süre sonra ayrılmak zorunda kaldı. TFF'nin BAL'da yaptığı statü değişiklikleri 2001 doğumlu Yasin'in Eskişehirspor'dan ayrılmasına neden oldu.

yasin dölekli

Türkiye Futbol Federasyonu amatör ligler için statü ve kuralların yazılı olduğu "Esaslar Kitapçığı"nı 28 Temmuz 2023'te yayımlamıştı. TFF kitapçıkta BAL da dahil tüm amatör liglerde bulunan kulüplerin 1993 ve daha önce doğumlu oyuncular ile sayı şartı olmaksızın kontrat yapabileceğini ancak; bu oyunculardan yalnızca 6'sını 21 kişilik maç kadrosuna alabileceğini belirtti. Böylece BAL'da "yaş sınırı" kalkmamış oldu. Takımların 21 kişilik maç kadrosunda ise 2001 ve üzeri tam 6 futbolcu olması gerektiği de kitapçığın yayımlanması ile kesinleşmişti. Fakat daha sonra TFF "Esaslar Kitapçığı"nda değişikliğe gitti.

BAL'da bulunan kulüplerde forma giyecek futbolcular için yaş sınırı tamamen kaldırıldı. TFF'nin "yaşı büyük oyuncu" olarak tabir ettiği 1993 ve öncesi doğan futbolcular için 21 kişilik maç kadrosuna koyulan "6" sınırı tamamen kalktı. Asıl krtik değişiklik ise "yaşı genç futbolcu" statüsünde gerçekleşti. TFF aldığı karar ile 2001 doğumlu oyuncuları genç oyuncu statüsünden çıkardı. BAL ekipleri için 2002 ve üzeri doğumlu olan futbolcular "yaşı genç futbolcu" olarak kabul edilecek ve bu statüde forma giyecek. Bölgesel Amatör Lig takımları 21 kişilik maç kadrosuna genç oyunculardan en az 6 futbolcuyu dahil etmek zorunda. Aynı zamanda bu futbolculardan en az ikisini maça ilk 11'de başlatmak zorunda. Zorunlu haller dışında bu iki futbolcu asla ilk 45 dakikayı tamamlamadan değiştirilemiyor. Genç futbolcu sakatlanarak oyundan çıkarsa yine yerine genç futbolcu girmesi gerekiyor.

Takımlar ilk 11 başlayan genç oyuncudan birini 90 dakika diğerini ise en az 45 dakika sahada tutmak zorunda. Eğer kulüpler genç oyuncuları 45 dakika sahada tutmak istiyorsa ilk 11'de 3 genç oyuncuya yer vemeli. Bu 3 genç oyuncu ilk yarıyı tamamlamak zorunda. Daha sonrasında ise oyundan alınmalarında sakınca yok.

TFF'nin bu kararı sonrasında 2001'li oyuncular takımlarından ayrılmak zorunda kaldı ve birçoğu büyük mağduriyet yaşamaya başladı. Eskişehirspor ile anlaşan Yasin Dölekli de bu statü değişikliğinden mağdur olan futbolcular kervanına katıldı.

yasin dölekli 3

Eskişehirspor yönetimi ilk etapta belirlenen statü doğrultusunda Yasin'i kadrosuna katma kararı almıştı. 2001'li futbolcuların "genç" statüsünden çıkarılması sonrası Eskişehirspor, Yasin Dölekli ile yolları ayırma kararı aldı.