İYİ Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehirspor’un şirketleşmesi konusunda bir açıklama daha yaptı. Hatipoğlu, kulübün şirketleşmesi halinde takımı 1. Lig’e çıkartacaklarını söyledi. İmar projesine değinen Hatipoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e seslendi. 

Hatipoğlu, “Yılmaz hocam şirket olursanız yaparım dedi. Yılmaz hocam okey diyorsa bunun imarını açacağız bu arada da biz bunu sezon sonuna kadar yaparız. Tabi şimdi belediye seçimleri var. Bu süreçte buna hayır diyen bedelini belediye seçimlerinde öder” dedi.

Sıfırdan 1. Lige

İYİ Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu, taraftarı heyecanlandıran bir açıklama yaptı. Hatipoğlu, şunları söyledi; “Eskişehirspor’u şirketleştireceğiz.İmar ile ilgili bir planlamam var. Eskişehirspor A.Ş yaptıktan sonra şirketin içine sermaye olarak imar planını devreye sokacağız. Belediye Meclisinde oy çokluğuyla hem AK Parti’nin, hem CHP’nin desteğiyle imara açacağız. Borcumuzu ödeyip kalan parayla sermaye yapıp sıfırdan 1.Lige çıkma yolunda bir şey yapacağız.

Önemli isimler katılacak

Bunu Firuzhan Kanatlı ile görüştüm ve oda şirketin ortağı olarak içinde olmak istiyor. Firuzhan Kanatlı’da olacak Sinan Özeçoğlu, Celalettin Kesikbaş da olacak. Şirketin sahipleri olacak ve sermaye koyacaklar. Diyelim 20’şer milyonda biz koyduk… Bir de herkes borcundan da sorumlu olacak.  Şu an buna çalışıyorum. Bunu AK  Parti Milletvekili Ayşen Hanım’la görüştüm, CHP’li vekillerle de görüşeceğim onlarda sıcak bakıyorsa hep beraber şirketi kuracağız.

Yönetim kurulunu biz belirleyeceğiz

Yılmaz Hocam dedi ki şirket olursanız yaparım dedi…  Yılmaz hocam okey diyorsa bunun imarını açacağız bu arada da biz bunu sezon sonuna kadar yaparız… Şirket ayrı, dernek ayrı olacak ama gelirler şirkette olacak. Yönetim kurulunu biz belirleyeceğiz ondan sonra Eskişehirspor’u alıp götüreceğiz. Tabi şimdi belediye seçimleri var. Bu süreçte buna hayır diyen bedelini belediye seçimlerinde öder.” 

Evet İyi Parti Eskişehir Milletvekili Hatipoğlu yıllardır. Yılan hikayesine dönen ve çözümlerin tek odak noktası olmazsa olmazı şirketleşme süreci konusunda kesin bir şekilde olumlu yönde ilerlemek adına atılacak olan doğru adımdır.

Hesap soruluyor bakkal defteri gibi tutulan iki üç sayfa ile kurula sunulan her nasılsa bire bir gider ve gelirlerinin uyuştuğu tabloyu kendi aralarında oylama yapıp bitiriyorlardı. Artık şirket olunca 
Ticari hayatınızın başarısı için hangi şirket türünü seçmeniz gerektiğine aşağıdaki kriterleri de göz önüne alarak karar verebilirsiniz: 

Yıllık satış hedefi
Büyüme planları
Ortaklık yapısı
Sermaye
Kurumsal imaj
Vergi muafiyetleri
Kamu teşvik ve destekleri
Yatırımcı durumu
İşin sürekliliği
Limited şirketin temel avantajları şahıs şirketleri ile kıyaslandığında kurumsal bir imaja sahip olması, kuruluş sırasında sermayeyi nakit olarak tamamlama zorunluluğunun bulunmaması ve anonim şirketi ile kıyaslandığında ise çok daha basit bir organizasyonal yapı içermesidir. 

Maliyet avantajı
Limited şirket aynı zamanda kuruluş, defter tasdik, marka tescil ve sicil işlemleri ile harç ve ödemelerde de maliyet avantajına sahiptir. Ancak ortak sayısı, sermaye tutarı, imza yetkileri ve benzeri koşullara bağlı olarak, noter ve ticaret sicilde oluşacak şirket kuruluş masrafları, şahıs şirketine göre biraz daha daha fazladır. 

Ortaklık yapısı ve sorumluluk
Limited şirket kurmak için tek ortak yeterlidir. Bu ortaklardan en az birinin müdür olması mecburiyeti vardır. Ayrıca şirket ortakları, şirketin özel borçlarına karşı taahhüt ettikleri esas sermaye ile sorumludurlar. Limited şirketin mal varlığından tamamen ya da kısmen tahsil edilemeyen (veya tahsil edilemeyeceği anlaşılmış) kamu alacaklarından müdürler ve hisseleri oranında ortaklar, tüm şahsi mal varlıkları ile sorumludur. 

Sermaye miktarı
Limited şirketin minimum sermayesi 10 bin TL’dir. Bu sermayenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içerisinde tamamlanması yeterlidir. 

Destek ve teşvikler
KOSGEB, Tübitak ve benzeri ekonomik destek paketleri veren kamu kuruluşları, sermaye şirketleri için özel olarak birçok farklı program oluşturmuştur. KOSGEB destekleri için şirket kuruluşundan önce başvuruda bulunmak gerekir. 

Vergi avantajı
Limited şirketler, şahıs şirketlerinin aksine Kurumlar Vergisi mükellefi olur. Şirket dönem karından %20 oranında kurumlar vergisi öder (2021). Şirket ortakları Kurumlar Vergisinden kalan kar tutarını kendi hesaplarına aktarmak isterse kar payı dağıtımı yaparlar. Kar payı dağıtımları da Gelir Vergisi tabidir. 

Eskişehirspor şirket olunca hesap verme. Gelir gider tablosu zorunluluğu. En önemlisi kayıt altına alınacak kararlar tüm ortaklığı etkileyecektir. Zararı kulüp tek başına değil tüm ortakları etkileyecektir. Esaslı hesap vereceklerdir. Zararı karşılayacaklar öyle çekip gidemeyeceklerdir. Limited şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı, şirket ana sözleşmesinde kararlaştırılmış olması şartıyla ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmedikleri oranda kendi şahsi mal varlıkları ile sorumludur. Bu sorumluluk kapsamına şirketin şahıs ve kurumsal firmalara olan borçlar dahildir.
Öyle kafasına göre değil kanun ve yönetmelikler çerçevesinde bir idare olacaktır.