Genel kurulda açıklanan veriler, tablolar, yapılan tüzük değişikliği ve genel kuruldaki atmosfer konularına hiç girmeyeceğim. Çünkü bu konularla ilgili ben de dahil birçok gazeteci pek çok haber yaptı. Bu tip konular net şekilde sonuca kavuştu. Bence net şekilde sonuca kavuşmayan bir konu genel kurul gündemine damga vurdu. O da Eskişehirspor üzerindeki güç savaşında kimin haklı olduğu konusu. Eskişehirspor tarihinin belki de en sıkıntılı genel kurullarından birinde İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ve Eskişehirspor Başkanı Erkan Koca’nın tabiri caizse karşılıklı atışması dikkati çeken nokta oldu. Bu atışma açıkçası hem kendime hem de kamuoyuna bir soru sormam gerektiğini hissettirdi. Yahu bu Eskişehirspor konusunda kim haklı?

CHP Eskişehir Milletvekili Sayın İbrahim Arslan’ın konuşması sonrasında kürsüye çıkan Sayın Nebi Hatipoğlu’nun açıklamaları benim kafamda çok derin soru işaretleri yarattı. Ayrıca Sayın Hatipoğlu’nun genel olarak söylemlerini, bir kısmını kenara ayırırsak çok politik buldum. Hem o kısımlara hem de Nebi Hatipoğlu’nun uzunca süren konuşmasına detaylı olarak değineceğim ancak; öncelikle birkaç hususa temas etmeden geçmek istemiyorum. Nebi Hatipoğlu konuşması esnasında sürekli “Bu yönetimi tenzih ediyorum.”, “Sözlerim tamamen mevcut yönetime değil.” gibi cümleler kursa da Erkan Koca yönetimini topa tuttu. Peki, aynı Nebi Hatipoğlu konuşmasının bir yerinde “Ben her zaman net oldum. Her yerde açık konuşurum, kimseden çekinmem.” diyorsa, açık açık Erkan Koca’yı eleştirmeli. Eskişehirspor’un üstü kapalı salvolara tahammül edecek zamanı kalmadı. Erkan Koca, Nebi Hatipoğlu’nun söylemlerine karşı açık ve net konuştu. Doğru ya da yanlış ama net konuştu. Sayın Hatipoğlu çıkıp bu net açıklamalara cevap vermeli. Kendisi basına konuşmak istemiyorsa o zaman basın da konuşanları baz alır ve yazar. Kimsenin basına tetikçi muamelesi yapması da hoş değil. Nebi Bey arzu ediyorsa ben kendisiyle bu konu üzerine bir röportaj yapmak isterim. Söylediklerini de açık açık yazarım hiç şüphesi olmasın. O zaman her şey daha berrak hale gelebilir.

Nebi Hatipoğlu kulüp olarak 14 yıldır hep geriye gittiğimizi de söyledi. Peki, şunu sormak lazım 14 yıldır Nebi Hatipoğlu da dahil olmak üzere bu kulübü kurtaracak güçte olan, tırnak içerisinde şehrin ileri gelenleri neredeydi? Bu kulüp Halil Ünal tekeline, Mesut Hoşcan basiretsizliğine ve daha sonra gelen yönetimlerin çırpınışlarına mı bırakılmalıydı? Erkan Koca yönetimi veya örnek olsun Mustafa Akgören yönetimi paraşütsüz düşüşümüze engel olamıyorsa iş bu raddeye gelmeden neden kimse kulübe sahip çıkmadı? Son yönetimleri beğenmeyenler, parasızlık ve iş bilmezlik ile suçlayanlar keşke kendi yönetim kadroları ile ateşten gömleği giymeye talip olsalardı. Elbette kulüp tabiri caizse batakta değilken bir sürü aday çıkar. Ya da kulüp tam batmışken herkes çıkar eleştirir ama sonuca yönelik hamleler neden yapılmadı? Bu sözlerim tamamen Nebi Başkan’a değil. Onun bu denli olayların içinde kalması tamamen Eskişehirspor’dan kopmamasından kaynaklanıyor. Sayın Nebi Hatipoğlu kusura bakmasın bu camianın içinde kalıyorsa ve kalmaya devam ediyorsa gelen eleştiriliri de göğüsleyecek. Bakın eleştiri diyorum ama elbette kimsenin Hatipoğlu’na hesap sorma hakkı yok. Biz sadece sözlerini tutmazsa neden tutmadığını sorabiliriz. Gerisi kişinin kendi vicdanına kalıyor. Bu sebeple kimse birbirini kırıp incitmeden Eskişehirspor için birlik olmalı.

Sayın Hatipoğlu’nun konuşmalarından ilerlersek bir dikkat çeken noktada şu anki yönetime güvenmiyor oluşu. Nebi Hatipoğlu yönetime yaparsınız, başarırsınız minvalinde konuşmalar yapsa da konuşma esnasında diğer cümleleri tamamen yönetime güvenmediğini apaçık ortaya koyuyor. Peki, Sayın Hatipoğlu neden kendi ifade ettiği için söylüyorum, her ortamda açık açık konuşurum diyip de açıkça bu yönetimi eleştirmiyor. Sırf genel kurulda yüz yüze baktıkları için mi? O zaman da her ortamda açık açık konuşmuş olmuyor. Bu da Sayın Hatipoğlu’nun politik davrandığı konulardan biri. Durum böyle olunca sorunlar da maalesef çözüme kavuşmuyor.

Şimdi gelelim destek konusuna. Artık herkesin ezberlediği üzere Nebi Hatipoğlu genel seçimler öncesinde, milletvekili adayı olduğu dönemde, bazı basın mensuplarına verdiği kahvaltıda önemli açıklamalar yapmıştı. Kameralara “Eskişehirspor’u pıt pıt pıt Süper Lig’e çıkaracağım.” ve “Eskişehirspor’u kurtarmak için gerekirse cebimden harcarım.” gibi söylemlerde bulunmuştu. Herkes artık bu söylemlerin karşılık bulmasını bekliyor. Nebi Bey’in kurula katılacağı haberinin gelmesi beklentileri de doruğa çıkardı haliyle. Nebi Hatipoğlu belli şartlar koşsa da koşulsuz destek durumlarını eleştirse de -ki bence bu kısımda haklı, yine de tam destek vereceğini açıkladı. Ben destek vermeyeceğim demedim dedi. Basın ve Erkan Koca bu söylemlerimi çarpıttı minvalinde konuştu. O zaman sormak istiyorum Sayın Hatipoğlu somut destek verecek misiniz? Lütfen politik tavırları bırakıp evet ya da hayır diyin. Tüm Eskişehirsporlular bu açıklamaları bekliyor sizden. Hem destek vereceğim diyip hem de destek verdik de ne oldu derseniz taraftar bundan ne anlam çıkarabilir? Sizin kesinlikle haklı olduğunuz ve bizden daha çok bilgi sahibi olduğunuz noktalar var ama şu an durum net olmayı gerektiriyor. Sayın Erkan Koca sizden sonra konuştu ve net şekilde kısa vadede hatta sizin söyleminizle “günlük giderlere” destek vermeyeceğim demişsiniz. Şimdi ne yapsın bu camia? Kime inanacak? Ben sizin birçok açıklamanıza katılıyorum. Örneğin başkanın futboldan anlıyor olması, kulübün uzun vadeli planlar yapması, bugüne kadar Eskişehirspor’un kötü yönetildiği, paraların boşa gittiği gibi pek çok konuda Sayın Nebi Hatipoğlu’na katılıyorum. Fakat şunu anlayamıyorum. Bu durum bugünlük bir mesele değil. Ne olursa olsun destek olacağım derken de bu sıkıntılar vardı. Neden bu kadar iddialı konuştunuz? Siz basın aracılığı ile konuşmam ben deseniz de yine ben soru sormaktan en azından buradan size ulaşmaya çalışmaktan vazgeçmeyeceğim.

Nebi Hatipoğlu destek açıklaması yapmasaydı bu tarz tartışmaların da arasında kalmazdı. Daha önce de dediğim gibi madem Sayın Milletvekili tabiri caizse bu topa girdi soru sorulmasına ve eleştirilmesine kızmayacak. Sayın Hatipoğlu somut adımlar atana kadar da ben sormaya ve eleştirmeye devam edeceğim bunu da söylemek istiyorum.

Eskişehirspor Başkanı Erkan Koca tarafına gelirsek Erkan Koca söz almadan önce Nebi Hatipoğlu’nun salondan ayrılması kötü oldu. Çünkü Erkan Koca tamamen eleştirileri kendi üzerine ve yönetim üzerine alarak Hatipoğlu’na sitem etti. Hem de ne sitem! Keşke bu sitemleri Hatipoğlu’nun yüzüne söyleyebilseydi. O zaman kimin yardım ve destek konusunda işi yanlış aktardığını anlayabilirdik. Sayın Erkan Koca ısrarla diyor ki; Nebi Hatipoğlu uzun vadeli projeler dışında, kulüp anonim şirketi olmadan destek vermem diye söyledi. Bunu bana telefonda söyledi diyor. Kim haklı? Kim doğru? Biz bunu nasıl bileceğiz? Olaya objektif bakarsak konuyu işleyişi üzerinden ve net şekilde anlatan Erkan Koca şimdilik bu kısa vadeli destek konusunda haklı. Fakat Nebi Hatipoğlu’na da cevap hakkı doğuyor. Sayın Hatipoğlu çıkar hayır efendim öyle demedim, net şekilde şöyle dedim derse yeniden durum berabere gelir. Açıklama ve destek yapmazsa mecburen konu ile ilgili Erkan Koca’nın açıklamalarını baz alacağız. Bunu kötü bir anlamda söylemiyorum. Kamuoyunda bir konu varsa bu konuda açık açık konuşana inanmak zorundayız. Karşı taraf gelir bu açıklamaları ciddi şekilde yalanlar ve kanıt gösterirse ibre tamamen o tarafa döner. Ben Erkan Koca haklı diyince hemen yönetimci ilan ediliyorum. Yahu ben Eskişehirspor sevdalısıyım. Yönetimi eleştireyim buyurun hep birlikte eleştirelim de şu ortamda bu yönetim ne yapacak? Ancak istifa eder. Peki yönetim istifa etse ne olacak?

Ha konu anlatılandan farklıysa ona göre konuşalım biz de. Yönetime karşı olanlar net şekilde çıksın desin ki apaçık AKP’ye destek verdiniz. Bu parti 20 küsur senedir iktidarda, herkes işin kaymağını yedi, biz neden bu haldeyiz? Erkan Koca AKP’li olmasına rağmen neden bu takıma yeterli miktarda para bulamadı? Neden düze çıkaramadı? Burada ne işi var diyorsanız o zaman aday olacaksınız. Bir durum daha var. Şayet diyorsanız biz aday olmak istiyoruz ama mevcut yönetim izin vermiyor. Böyle bir durumdan bahseden olmadı örnek olarak veriyorum ama varsa böyle bir şey çıkın kamuoyuna anlatın. Yapın yahu bunları! Kör dövüşünden sıkıldım, sıkıldık.

Erkan Koca yönetimi başarılı falan diyen de yok. Bu sıkıntı içinde başka elini taşın altına koyan yok. Biz taraftarlar olarak be yapalım herkese küsüp Eskişehirspor’u mu terk edelim. Hayır, kimse yokken olanın yanında olmak ve Eskişehirspor’u kurtarmaya çalışmaya devam etmek zorundayız. Erkan Koca yönetimi görevden ayrılırken eski yönetimler gibi kulübü daha çok bataklığa çeken bir mali tablo sunarsa o zaman en ağır eleştirileri onlara da yapmak boynumuzun borcu olsun.

Bu yazımda ben iki isim üzerinden dönen güç ve haklılık tartışmasına odaklanmak istedim. Yoksa Nebi Hatipoğlu’nun çok haklı olduğu konular var. İyi projeleri de var bunları elbette destekliyorum. Sayın Erkan Koca’nın ise eleştirileceği noktanın kesinlikle takımın transferlere rağmen küme düşmesi ve kendisini AKP’li olmasına rağmen çok ciddi bir destek bulamaması olduğunu düşünüyorum. Fakat Koca yönetimi bu bağlamda başarısızsa kimse neden duruma el atmıyor. Eskişehir AKP’ye mesaj mı vermek istiyor? Bakın biz karışmıyoruz AKP’liler kurtaramadı mı demek istiyor. Belki de durum tam böyle. Fakat iki tarafa da seslenmek istiyorum Eskişehirspor siyasi çekişmeler yüzünden daha geriye gidemez, giderse bu taraftar isyan eder! Siyasetten faydalanmak lazım, hala siyasetten zarar görmek nedir? Madem Erkan Koca AKP’li ve başarısız, çıkarın bir iddialı ve paralı yönetim aday olsunlar. Lütfen rica ediyorum, kavga edilecek zaman değil. Hep dediğim gibi bir olmak lazım, yekpare olmak ve para bulmak lazım. Gelin bir kez olsun bir olalım, birlik olalım!