Doğu Anadolu Bölgesi'nin en çarpıcı şehirlerinden olan Erzurum, aynı zamanda Türkiye'nin en kalabalık 29. şehri olarak dikkat çekiyor. Şehrin bir bölümü Karadeniz Bölgesi'ne dahilken, diğer kısmı bir tepeye, deniz seviyesinden tam 1900 metre yüksekliğe konumlandırılmış durumda. Hemen yanı başında bulunan Palandöken Dağları'nın gölgesinde yükselen bu eşsiz şehir, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapma şansı yakalamış.

Erzurum'un önemi, tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alması ve Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biri olması ile birlikte artıyor. Üstelik şehir, tarım ve hayvancılıkla beraber kış turizmini başarıyla yürütmesiyle biliniyor. Erzurum'un çarpıcı doğasını ve tarihi güzelliklerini keşfetmeye hazır olun.

Şehri eksiksiz bir şekilde keşfetmek isterseniz, yaklaşık olarak 2-3 güne ihtiyacınız olacak. Ancak planlarınıza doğa yürüyüşleri, kamp etkinlikleri gibi aktiviteleri eklemeyi düşünüyorsanız, bu süre 4-5 güne kadar uzayabilir.

Erzurum, etrafı dağlarla çevrili, el değmemiş doğası ile Türkiye'nin en yüksek illerinden biri konumunda. Sert kara ikliminin etkisi altında olan bu şehir, kışın karlı ve soğuk, yazın ise sıcak ve kurak bir havaya sahip. Şehri ziyaret etmek için en iyi zamanı belirlemek biraz karmaşık olabilir ancak genellikle doğanın uyanışını yaşadığı ilkbahar dönemi ve kış tatili için kış ayları öneriliyor.

Erzurum gezilecek yerler listesi

*Çifte Minareli Medrese
*Tortum Şelalesi
*Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi 
*Üç Kümbetler
*Erzurum Ulu Cami
*Narman Peri Bacaları
*Erzurum Kalesi
*Yakutiye Medresesi Türk İslam Eserleri Ve Etnografya Müzesi
*İspir Yedigöller
*Rüstem Paşa Kervansarayı 
*Lala Paşa Camisi
*Erzurum Tabyalar
*Tortum Gölü
*Erzurum Resim Heykel Müzesi Ve Galerisi
*Öşvank Kilisesi
*Çobandede Köprüsü
*Erzurum Saat Kulesi 
*Taş Mağazalar Çarşısı
*Haho Kilisesi / Taş Cami
*Atatürk Evi Müzesi
*Narmanlı Cami
*Erzurum Tarihi Kapılar
*Oltu Kalesi
*Erzurum Arkeoloji Müzesi
*Murat Paşa Camisi
*Oltu Rus Kilisesi
*Pasinler Kaplıcaları
*Cimcime Hatun Kümbeti
*Caferiye Cami
*İspir Kalesi 
*Narman Beş Göller
*Ebu İshak Kazeruni Türbesi
*Kurşunlu Cami
*Gürcü Kapı Ali Ağa Camisi
*Kurşunlu Medresesi
*Ahmediye Medresesi