Türkiye'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan ve ülkemizin en yüksek yağış oranına sahip olan Rize, hayranlık uyandıran bir kent. İçerisinde barındırdığı 11 ilçe ve 344 bin kişilik nüfusu ile Karadeniz'in gözbebeği. Kent, Karadeniz'in karakteristik özelliklerini yansıtan bir labirent gibi; dik yamaçlı vadileri, dağları, gölleri, yaylaları, köprüleri, kaleleri ve dereleri ile görsel bir şölen sunuyor. Hem yaz hem de ilkbahar aylarında birçok turistin uğrak noktası olan bu güzide şehir, turizm potansiyelini her geçen gün daha da büyütüyor.

Birçok insan, Rize'nin bu doğal güzelliklerini ve tarihi zenginliklerini ne kadar sürede keşfedebileceğini merak eder. Bu tamamen kişinin zevklerine ve beklentilerine bağlıdır. Eğer bu muhteşem şehrin merkez noktasındaki başlıca tarihi ve turistik yerleri hızlıca görmek istiyorsanız, bir günlük bir gezi programı yeterli olabilir. Ancak, Rize'nin olağanüstü doğasını geniş çaplı olarak incelemek, doğa yürüyüşlerine katılmak ve kamp yapmak istiyorsanız, kendinize 4-5 günlük bir Rize tur programı oluşturmanız önerilebilir.

Rize'ye ne zaman gitmeli sorusu da çoğunlukla akıllara geliyor. Rize'nin sıcak ve nemli yaz aylarının, bu muhteşem şehri ziyaret etmek için en uygun zaman olduğunu belirtmekte fayda var. Olağanüstü güzelliklerle dolu bu şehir, her mevsim farklı bir güzellik sunsa da yaz ayları hem iklim hem de canlılık açısından en ideal aylardır.

Rize gezilecek yerler listesi

*Zil Kale
*Ayder Yaylası
*Pokut Yaylası
*Rize Kalesi
*Elevit Yaylası 
*Kız Kalesi
*Anzer Yaylası / Ballıköy Yaylası
*Botanik / Ziraat Çay Bahçesi
*Pileki Mağarası
*Kaçkar Dağları Milli Parkı
*Yedi Göller 
*Çağrankaya Yaylası
*Ciha Kalesi
*Verçenik Yaylası
*Kurşunlu Camii / İslampaşa Camii 
*Meşeköy Yaylası 
*Şimşirli Köyü Cami
*Kale-i Bala
*Deli Göl
*Kıbledağı Mesire Yeri Ve Kent Ormanı
*Hacı Şeyh Camii 
*Hüseyin Hoca Köyü Sahil Camii
*Homeze Yaylası
*Büyükdeniz Gölü 
*Micovit / Mezovit / Yıldız Gölü
*Gürcüdüzü Yaylası
*Ambarlı Gölü / Balıklı Gölü
*Meyveli Köyü Camii
*Işıklı Camii 
*At Gölü 
*Atatürk Evi Müzesi
*Kulaber Köprüsü / Aşağı Durak Köprüsü
*Çay Müzesi (Beyaz Ev)
*Marbudam İncesu Camii
*Yukarı Kaçkar Yaylası 
*Demirkapı Köyü Camii 
*Bayırcık Kirazlık Köprüsü
*Kara Göl
*Rize'nin Köprüleri