Yenidoğan Yoğun Bakım Doç. Dr. E. Esin Yalınbaş, doğumsal diyafram hernisinin oldukça nadir görülen bir hastalık olduğunu vurguladı. Yalınbaş, “Diyafram kasındaki gelişim bozukluğuna bağlı oluşan bir delik nedeniyle karın organları göğüs boşluğuna geçebiliyor. Bu durum solunumu ciddi şekilde etkileyebilir. Bebeğimizin tanısı, anne karnındayken Perinatoloji Uzmanımız Dr. M. Can Keven tarafından kondu. Doğum sonrası ilk müdahale Dr. Ayşe Demiraldı tarafından yapıldı. Ardından yoğun bakım süreci başladı. Kalp değerlendirmesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sezen Gülümser Şişko tarafından yapıldı. Bebeğimiz, çocuk cerrahları tarafından ameliyata alındı. İlk 24 saat çok kritikti; solunum, dolaşım ve organ fonksiyonları titizlikle izlendi. 7. gününde ekstübe edildi, 10. gününde solunum cihazından ayrıldı. Şu an genel durumu iyi, ağızdan beslenmeye başlandı, tedavisi devam ediyor” dedi.
"Ameliyat yaklaşık 3 saat sürdü"
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Yıldırım ise ameliyat süreciyle ilgili olarak, “Diyaframın yaklaşık yüzde 70’lik kısmı yoktu. İnce ve kalın bağırsaklar, dalak, sol böbrek ve sol testis göğüs boşluğundaydı. 3 saat süren ameliyatta bu organlar karın boşluğuna alındı, eksik diyafram bölgesi suni bir bariyerle kapatıldı. Bu sayede akciğerlerin gelişmesine alan yaratıldı. Özellikle bu kadar küçük bir hastada anestezi çok kritik bir rol oynuyor. Anestezi ekiplerimize özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
"Ameliyat öncesinde yoğun bir hazırlık süreci yürüttük"
Operasyon ekibinde yer alan bir diğer isim, Op. Dr. Berkay Tekkanat da diyafram hernisinin bebeklerde ciddi solunum sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekerek, “Ameliyat öncesinde yoğun bir hazırlık yaptık. Multidisipliner bir yaklaşımla hastayı en iyi şekilde değerlendirdik. Böyle başarılı bir ekip çalışmasında yer almak ve bir yenidoğanın hayatına dokunmak bizler için gurur verici” şeklinde konuştu.