İkamet amaçlı konut satın alırken veya kiralarken risk almamak için öncelikle araştırma yapmak gerekir. 

İlk olarak, bina ya da konutun doğal afetlerden etkilenme riski taşıyıp taşımadığını öğrenmek için belediyeye başvurmak gerekir. Belediyeden alınan rapor veya belge, bina veya konutun doğal afetlerden etkilenme riski taşıyıp taşımadığını gösterir.

Ayrıca, bina veya konutun depreme dayanıklılık özelliklerini belirleyen yapı denetim raporunu da almak gerekir. Bu rapor, bina veya konutun depreme dayanıklılık özelliklerini belirleyen bazı ölçümleri içerir. 

Son olarak, bina veya konutun doğal afetlerden etkilenme riski taşıyıp taşımadığını ve depreme dayanıklılık özelliklerini belirleyen raporların dışında, konutun fiziksel durumunu da kontrol etmek gerekir. Konutun fiziksel durumu, konutun zaman içinde oluşabilecek hasarların önlenmesi veya giderilmesi için önemlidir. 
Doğal afetlerden etkilenme riski taşıyıp taşımadığını ve depreme dayanıklılık özelliklerini belirleyen raporların alınması ve konutun fiziksel durumunun kontrol edilmesi, ikamet amaçlı konut satın alırken veya kiralarken risk almamak için önemlidir.

Yukarıda belirttiğim hususlar dışında söz konusu taşınmazı siz de gözlemleyebilirsiniz. 

- Bina altında fırın, fırın benzeri imalathane, kimyasal maddeler vb. bulunduran veya satan işyeri varsa.
- Konut vasfında olan bina giriş katı işyerine çevrilmişse.
- Dere yataklarına veya deniz kenarına çok yakınsa.
- Sel veya heyelan riski varsa.
- Fay hattı üzerindeyse.
- Bina girişi veya bodrum rutubet kokuyorsa.
- Bodrumda rutubet ve nem izleri varsa,
- Bodrum içinde bulunan kolon ve kirişlerde paslı demirler görünüyorsa.
- Mimari projede belirtilen kolon sayısında eksiklik varsa.
- Bina bitişiğinde veya yakınında riskli olabilecek binalar varsa.
- Bina kat sayısı imar planında belirtilen kat sayısından fazlaysa. 
- Mimari projeye aykırı veya izinsiz eklenti, kaçak kat veya proje değişimleri yapılmışsa buralardan uzak durun diyebilirim.

Eğer “ben bunlardan hiç anlamıyorum” diyorsanız emlak danışmanları, gayrimenkul veya konut değerleme uzmanları, gayrimenkul alım satımının veya konut değerlemesinin içinde bulunduğu piyasayı iyi anlayan ve bu alanlarda uzmanlaşmış kişilerdir. Bu kişilerden destek alabilirsiniz.