Engelsiz hayat olarak karşımıza çıkan bu kavram, doğuştan ya da sonradan olmak üzere bazı organlarını, işlevlerini kaybetmiş özel gereksinimli kişilerin, yaşadığı zorlukları en aza indirmeyi hedefleyen ve bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürmelerine yardımcı olan teknolojilerdir.

Özel gereksinimli bireylere yaşama kolaylığı sağlayan Engelsiz ulaşım, Engelsiz Turizm, Engelsiz yaşam, Engelliler için yatak, parmaklarını kullanamayanlar için özel aparatlar , araçlar son yıllarda engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak hizmetlerin ve teknolojilerin bazıları.

Engelsiz yaşam adına, engelli vatandaşlarımızın toplum içerisinde daha rahat edebileceği ve yolları daha rahat kullanabileceği alanlar ve düzenekler oluşturulmalıdır. Kullandığımız yollarda engelli vatandaşlarımız için alanlar olmalıdır. Herkes birey olarak eşit haklara sahiptir. Onların da bizler gibi yaşam içerisinde rahat olmaya hakları var.

Çevre engelli vatandaşlar için de kullanılabilir hale getirilmeli, binalar ve kurumlar engelli vatandaşlarımızın rahat erişebileceği tarzda düzenlenmelidir. Ülkemizde bir çok engelli vatandaşlarımız bulunmaktadır.

Onların yaşamını kolaylaştırmak adına duyarlı olmalıyız. Unutmayalım ki, hepimiz birer engelli adayıyız. Başımıza gelecek olası bir kazada, bizler de engelli olabiliriz. Bu nedenle engelli vatandaşlarımıza karşı anlayışlı ve duyarlı olmalıyız.