Konut satışlarıyla faiz oranları arasında ayrılmaz bir ilişki vardır. Faizler artarken konut satışları düşer, azalırken ise konut satışları artar. Biz buna piyasa şartları diyoruz.

Yüksek faizler nedeniyle konut satışlarının düşmesini olağan karşılıyorum. Bunu TUİK tarafından her ay açıklanan konut satış rakamları ile görmek mümkündür.

Diğer bir sebep ise, enflasyona bağlı olarak artan konut fiyatları nedeniyle alıcı kitlesinin daralması. Fiyatlar yükseldikçe konuta erişim zorlaşmaktadır.

Kısaca, piyasada oluşan şartların konut satışlarını da etkilemesi kaçınılmazdır.

TUİK tarafından açıklanan konut satış rakamlarına göre Eskişehir il merkezinde Kasım ayında satılan konut sayısı 1.177 adet olarak gerçekleşmiş.

İlçelerimizde satılan konut sayılarını dâhil ettiğimizde toplam 1.209 adet.

2023 yılının en düşük satış rakamı.

konut 01

Kredi çekilerek satılan konut sayısı.

Yüksek kredi faizleri nedeniyle ipotekli konut satışları düşmeye devam ediyor.

Konut alımları için bankalardan çekilen kredilerin konut fiyatının tamamı için değil konut fiyatını tamamlama kredisi olduğunu söyleyebilirim. 

konut 02

konut 03

Peşin satılan konut sayıları.

Peşin satılan konut sayıları dalgalı bir seyir izlese de normal alım/satım devam ediyor.

konut 04

İhtiyaç nedeniyle konut alım/satımları devam ediyor. Doğru fiyat ve doğru konutu bulanlar satın almaya devam edecek.

Geçmiş verilere baktığımızda Aralık ayı konut satışlarında önceki aylara göre olağan bir artış bekliyorum. Bunun sebebini ise şirket bilançolarının düzenlenmesi, satış vaadi veya kat kat karşılığı sözleşmelerinin devir işlemlerinin yapılması, gelebilecek zamlardan etkilenmemek gibi sebeplerden dolayı artış olacağını düşünüyorum.

Eskişehir konut alım tercihleri.

konut 05

Türkiye konut alım tercihleri.

konut 06

Konut alım tercihlerinde peşin alımların daha çok tercih edildiğini görüyoruz. Peşin satılan konutlar cazibesini koruyor.

Yüksek mevduat faizi mi? Yoksa konut almak mı?

En zor sorulardan biri.

Eğer mevduat faizi oranları yıllık enflasyonun altında kalıyorsa uzun vadede buradan elde edilecek gelirin konut fiyatlarına pek yaklaşamayacak gibi görünüyor. Çünkü konut fiyatları enflasyon etkisiyle yavaş yavaş artmaya devam ediyor.

konut 07

konut 08

konut 09

TCMB bankası tarafından aylık açıklanan konut fiyat endeksi oranları aylık enflasyon oranlarının altında gerçekleşmiş.

Gerek piyasalar, gerekse TCMB verilerine göre konut fiyat artışları yavaş da olsa artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Konut fiyatları düşer mi?

Veriler ışığında baktığımız zaman, genel olarak ikinci el konut fiyatları düşmeyecek ve satıcılar da çok fazla fiyat düşürmeye istekli görünmüyorlar. Ancak tekil olarak fiyatları düşen ikinci el konutlar olacaktır.

Piyasaları iyi takip eden alıcılar doğru fiyat ve doğru konutu bulduklarında satın almaya devam edecektir.

Doğru konutu, doğru fiyattan nasıl bulurum?

konut 10

Burada biraz matematik yapmamız gerekiyor. Bölgesine hâkim emlak danışmanları ile çalışıp konut satın almak istediğim bölgenin ortalama m2/TL birim fiyatı ile kira çarpanı oranı birbiriyle uyumlu olan konutu seçmeye çalışırım. Seçim yaparken de bina yaşı, bina yönü, ulaşım, eğitim, otopark, sosyal alanlara yakınlığı gibi birçok seçenekleri tercihe göre değerlendirmek gerekir.

Doğru konut, doğru fiyat.

Sonuç.

Oluşan piyasa şartlarının konut satışlarını etkilediği görülüyor. Eskişehir’de yıllık konut satışları ortalama 20-21 bin adet civarında gerçekleşmiş. 2023 yılı beklentim ise yaklaşık 19 bin adet.

konut 11

Konut satışları faiz baskısı ve yüksek fiyatlar nedeniyle düşüyor görünse de halen cazibesini koruyor.

**

(Yukarıdaki yorum ve düşüncelerim kişisel görüşlerim olup, bu bilgilerin kullanılmasından dolayı meydana gelebilecek zararlardan sorumlu olmadığımı beyan ediyorum.)