Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye'de iktidarı 20 yılı aşkındır elinde tutuyor ancak; Eskişehir yerel siyasetini tam manasıyla hala okuyamıyor...

AK Parti Eskişehir Büyükşehir ve merkez belediyelerde Sayın Burhan Sakallı'nın Odunpazarı Belediyesi'ni kazanması haricinde kayda değer bir başarı elde edememiş durumda. 2002'den bu yana Eskişehir'de yerel seçim konusunda istediği başarıları bir türlü elde edemeyen AK Parti 2024 yerel seçimlerinde bu tırnak içinde kötü talihi kırabilecek mi?

Bana sorarsanız çok olay görünmüyor. AK Parti'nin bence en büyük hatası Eskişehir'i Türkiye'nin genel dinamiklerine uyumlu gibi nitelendirmek ve bu şekilde bir siyasi okuma yapmak oluyor. Ayrıca AK Parti genel yapısı itibariyle tam bir siyasi çizgi üzerine oturmadığı için ve 20 yıldır iktidarı kazandığı için çok fazla isim bu partiden aday adayı olmak istiyor. Bu isimlerin parti içindeki gücü ve şehirdeki gücü gibi dinamikler işin içine girince bu defa AK Parti'nin yerelde işi daha da zorlaşıyor. Yani, işin özeti AK Parti'de her sazı eline alan çalmaya çalışıyor. Bu rekabetten güçlü çıkan ise genellikle halkta karşılığı olan değil parti içinde kendini kabul ettiren bir isim oluyor. Hal böyle olunca da belediye seçimlerinde sonuç genellikle hüsrana gidiyor.

Şimdilik AK Parti'nin iç dinamiklerini bir kenara bırakalım. Birazdan oraya geri döneceğiz. Eskişehir'de yerel seçim ve yerel siyaset dinamiklerine bir göz atalım. Benim 35 yıllık ömrümün büyük bir kısmı bu şehirde geçti. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Eskişehir'de yerel seçim kazanmak için halkçı olmak lazım. Halka yakın olmak lazım ve insanların yaşam tarzına saygı göstermek, ayrıca şehre gözle görülür projeler sunmak gerek. Ancak bu projeler yine vatandaşların yaşam tarzına müdahale etmeyecek biçimde şekillendirilmeli. Eskişehir'de halk özgürlükçü ve daha çok sosyal hayatın sürdürülebilirliğine önem veriyor.

Aslında AK Parti farklı şehirlerde ve Türkiye genelinde halka yakın duruşuyla bilinen ve bu alanda ne yalan söyleyeyim en yakın rakibi CHP'ye fark atan bir yapıda. Fakat iş Eskişehir'e gelince bu durum tam tersine dönüyor. Çünkü şehir ile AK Parti'nin bugüne kadar çıkardığı birçok aday arasında ten uyumsuzluzluğu var. Örneğin AK Parti'nin en güçlü olduğu dönemlerde Sayın Hasan Gönen, Eskişehir için son derece muhafazakar ve soğuk bir adaydı. Yine, Sayın Burhan Sakallı bu şehirde çok sevilmesine karşın oldukça muhafazakar olduğu için kaybetti. Ben böyle düşünüyorum. Tabii bu adaylar için Yılmaz Hoca'ya karşı yarışa girmenin de kayıpta etkileri büyük.

Şimdi bakıyoruz AK Parti'de büyükşehir için 3 isim gündemde. Sayın Nebi Hatipoğlu, Sayın Celalettin Kesikbaş ve Sayın Nabi Avcı. Öncelikle kulislerde geçen konuşmalarda ihtimali en düşük adaydan başlamak istiyorum. Sayın Nabi Avcı şehirden çok uzak kaldı. Ayrıca o da Eskişehir için son derece muhafazakar ve biraz da tabiri caizse unutulmuş bir siyasetçi. Kendisinin parti içinde ve Türkiye siyasetinde önemli bir karşılığı olmasına karşın şehirden oy alması ve seçim kazanması açıkça çok zor.

Gelelim Sayın Kesikbaş'a... Celalettin Kesikbaş'ın handikapı ise AK Parti ile büyük bir bağının olmaması. Yani, partili olmaması veya bunu dışarıya pek yansıtmaması. Kesinlikle muhafazakar bir isim değil hatta seküler olarak bile tanımlayabiliriz Sayın Kesikbaş'ı, bunu net şekilde biliyoruz. Aslında iyi bir aday profili gibi görünüyor lakin onun da problemi net şekilde halka uzak oluşu. Değerli bir iş insanı, yalnız Eskişehir'de halka asla yakın bir isim değil. Sayın Nebi Hatipoğlu ise aslında aranan aday profiline en yakın isim. Belki de AK Parti'ye seçim kazandırabilecek tek isim gibi görünüyor. Onun eksi yönleri bence diğerlerinden daha az. Nebi Bey yalnızca halka biraz yaklaşmalı, kavga etmek yerine barışma yoluna gitmeli ve Eskişehir halkına yaşam tarzlarına büyük bir müdahale edilmeyeceğini hissettirmeli. Böyle bir durumda kendisinin kazanma şansı olabilir. Fakat aksi durumlarda AK Parti yine başa döner.

Şimdi dönelim AK Parti içine. Nebi Hatipoğlu ilk etapta tek aday gibi görünürken şimdi farklı isimler zikredilmeye başladı. Bunun da nedeni parti içindeki çatışmalar gibi görünüyor. İlk etapta da dediğim gibi AK Parti yerel siyaseti tam okuyamıyor ve kazanacak adaya bir türlü gidemiyor. Ya da o adayı hiç bulamıyor. Bunun da nedeni partide çok güçlü isimlerin olması ve herkesin desteklediği farklı kesimler olması. Bir de elbet Ankara'da güçlü olan partililerin istek ve arzuları da bu dengeleri etkiliyor.

Sonuç olarak ortaya kararsız bir AK Parti çıkıyor. Aslında AK Parti'nin durumu Eskişehir'de CHP'nin Türkiye genelinde AK Parti karşısında düştüğü duruma çok benziyor. Hocaya karşı kimin aday olacağı bir türlü netlik kazanmıyor. Tıpkı İmamoğlu mu, Yavaş mı Kılıçdaroğlu mu aday olacak ve Erdoğan'ı devirecek tartışmaları gibi Eskişehir'de de AK Parti doğru planı bugüne kadar bulamamış görünüyor.

Eğer AK Parti'nin elinde bu üç isim varsa ben Nebi Hatipoğlu'nu seçerdim. Kazanabilir mi? Nasıl bir sonuç ortaya çıkar şu günden kesitrmek zor ama Hatipoğlu bazı eksiklerine rağmen AK Parti'yi Eskişehir'de temsil edecek en güçlü aday gibi görünüyor...