AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu'nun önünde bir satranç tahtası ve yapacağı birçok hamle var...

AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Nebi Hatipoğlu, adaylığı resmi olarak açıklandıktan sonra seçim çalışmalarına büyük hız kattı. Zaten resmi olarak adaylığı açıklanmadan önce de sahada aday gibi çalışmaya başlayan Hatipoğlu'nun adaylık sonrası ritmini artırması şaşılacak bir durum değil. Ancak herkesin bildiği gibi siyaset bir satranç. Belki bu cümle bir klişe ama doğru bir klişe. Satrançta ise bazen hızlı hamleler yapmamak ve stratejik davranmak yerine cesur adımlar atmak istenmeyen sonuçlar da doğruabilir.

Sayın Hatipoğlu bugüne kadar attığı adımlarda, yaptığı hamlelerde doğru stratejiyi benimsedi mi? Bu sorunun cevabını net şekilde vermek için vakit biraz erken ancak; Nebi Bey'in adım atarken hangi yoldan ilerleyeceğini iyi belirlemesi adına kritik bir dönemdeyiz. Nebi Hatipğlu tırnak içinde dışarıdan gelen bir aday olarak AK Parti'ye kendi tarzını mı entegre edecek, yoksa AK Parti'nin temel görünümüne kendisi mi entegre olacak bunu çok iyi düşünmesi gerek.

AK Parti'nin İslam temelli, mikro muhafazakar görüntüsü ile Nebi Bey'in çizgisi tamamen aynı noktada birleşebilir mi? Bu bence kolay olmayacak bir entegrasyon. Yani, Türkçesiyle Nebi Bey'in AK Parti'nin tabanından gelen biri gibi hareket etmesi biraz yapmacık görünür. Nebi Hatipoğlu'nun yerinde olsam belirli dokunulmazları hariç çok da katı bir parti olmayan AK Parti'ye yeni bir soluk getirmeyi denerdim. Nebi Hatipoğlu figürü ön planda bir AK Parti aurası yaratırdım. Bu Eskişehir gibi bir yerde seçmen üzerinde çok daha etkili bir strateji olabilir, benden duymuş olmayın.

Diğer türlü AK Parti'nin muhafazakar ve İslam temelli siyasetinden gelen bir aday gibi davranması Hatipoğlu'nun samimiyetinin sorgulanmasına neden olabilir. Ben Nebi Bey'in esnaf ziyaretlerini ve şehirde yapmak arzusunda olduğu projelere yönelik adımlarını seçim projesi olarak çok başarılı buluyorum. Bunun yanında kendi çizgisini parti çizgisinin biraz daha önüne koyması gerektiğini de ısrarla söylüyorum. Şunu da söylemeden geçmeyeyim. Nebi Hatipoğlu AK Parti çizgisinden tamamen uzak bir siyaset gütsün diye bir şey söylemeye de çalışmıyorum. Sadece dengeyi iyi kurma noktasına vurgu yapmaya çalışıyorum.

Satrançta bilindiği üzere yapılan hamlelerin geri dönüşü yok. Bu seçim sürecinde de atılan adımlardan geri dönmek mümkün değil. Bu sebeple adımların  başındayken satrançta oyunu iyi kurmak gerek. Yoksa beklenmedik bir sonuç Nebi Bey'in karşısına rahatlıkla çıkabilir.

Yerel seçim, satranç, strateji, siyaset ekseninde yazdığım gayet ciddi bir yazının sonunu izninizle, Türk pop müziğinin efsane ismi Tarkan'ın bir şarkısı ile bitirmek istiyorum. "Başkası olma kendin ol böyle çok daha güzelsin..."