Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce'nin şimdiden yerel seçim atmosferine farklı bir hava kattığını düşünüyorum.

Sayın Ayşe Ünlüce girdiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazanır veya kazanamaz o kısım elbette sandıkta belli olur. Fakat Ayşe Ünlüce şimdiden oldukça gergin geçmesi beklenen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim yarışına farklı bir hava kattı diyebilirim. Ayşe Ünlüce'nin nezaketi, kibarlığı ve çok net, sade tonlamalar ile sesini yükseltmeden yaptığı konuşmalar beni bir Eskişehirli olarak etkiledi.

Eskişehir bana göre ve birçok insana göre tam bir cumhuriyet kenti. Elbette diğer şehirlerimiz de bu cumhuriyete ait. Ancak bu şekilde dilimize oturmuş bir kavram var ve bence bu kavramı hürce kullanmakta da bir beis yok. Ayşe Ünlüce de tam bir cumhuriyet kadını olarak Eskişehir'de yerel yönetimin seçimle gelen tarafında, en üst nokta için yarışa girerek önemli bir işe imza attı. Ünlüce'nin aday olma sürecini vs. gibi bu adaylığın gelişimine yönelik meselelere hiç girmeyeceğim. Onlar çokça konuşuldu ve geride kaldı.

Şimdi karşımızda Ayşe Ünlüce gibi yerel siyasete nezaket katan bir aday var. Ayşe Hanım Eskişehir kimliğini iyi şekilde temsil eden bir isim izlenimi veriyor. Bu kentin yaşam tarzının vücut bulmuş hali desek belki biraz abartı olur ancak; Ayşe Ünlüce bu tanımı üzerinde taşıyacak nitelikte biri demek de hiç abartı olmaz. Eskişehir'in dokusuna uygun bir adayı, çok gürülütü siyasetin içinde böyle bir nezaketi görmek benim çok hoşuma gitti. Tabii ki diğer adaylar nazik değil, nezaketten yoksun demiyorum. Bugüne kadar çok fazla bel altı bir savaş izlemedik yarışta. Ama zaman, süreç ilerledikçe işlerin kızışacağı da bir gerçek. Bu aşamada Ayşe Hanım'ın nezaketi belki erkek adayları da bu çizgiye çekecek ve beklediğimizden daha centilmen bir yarış izleyeceğiz. En azından benim umudum bu yönde.

Ayşe Hanım siyasetin derinliklerinden gelmiyor gibi görünüyor ancak; kendisinin Yılmaz Hoca'nın yanında önemli tecrübeleri var. Ayrıca avukatlık ve hakimlik görevlerinde bulunan bir ismin siyasetten çok uzak kalması da mümkün değil. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, rahmetli Aydın Ünlüce'nin eşi olması dolayısıyla ve EBB Genel Sekreterliği görevini de üstlenmesiyle aslında Ayşe Hanım siyasetin bürokratik taraflarına birçoğumuzdan ve birçok siyasetçiden daha hakim. Yalnızca sahaya inmesi ve aktif siyaset içinde yer alması kısımlarında bir takım eksikleri var gibi görünüyor. Onu da donanımı, bilgisi, nezaketi ve tam bir cumhuriyet kadını olmasıyla kısa sürede çözebileceğini düşünüyorum.

Ayrıca Yılmaz Büyükerşen'in seçim süreci boyunca Ayşe Ünlüce'nin yanında olacağı ve tabiri caizse miras bırakmak istediği koltuk için Ünlüce'ye elinden gelen desteği vereceği düşünüldüğünde işler Ayşe Hanım için çok daha iyi ilerleyecek demek mümkün. Yine, iki deneyimli başkan Sayın Ahmet Ataç ve Sayın Kazım Kurt'un Ünlüce'ye desteği de Eskişehir'in ilk kadın belediye başkanı olmak isteyen Ünlüce'ye büyük güç katacak.

Ayşe Ünlüce'nin böyle bir ekiple Nebi Hatipoğlu, Melih Aydın ve Oğuz Beki gibi yine güçlü isimlerin karşısında gireceği yarışta neler yapacağını izleyip göreceğiz. Bunun yanında yinelemek ve aslında bu yazıda ifade etmek istediğim en net taraf ise Ayşe Hanım'ın yerel seçim yarışına nezaket ve renk katmasının bana, Eskişehirlilere verdiği enerji. Mustafa Kemal Atatürk'ün birçok Batılı toplumdan daha önce Türk kadınına kazandırdığı seçme ve seçilme hakkının getirisiyle Eskişehir gibi bir Cumhuriyet kentinde Ayşe Ünlüce gibi bir Cumhuriyet kadınının adaylığını çok değerli buluyorum.

Tüm adaylara başarılar diliyor ve hepinize saygılarımı sunuyorum.