X platformu üzerinde Eskişehir Büyükşehir yarışı içinde olan adaylara yönelik düzenlediğim ve 73,3 bin görüntülenen ankete derinlemesine bakalım...

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı, 2024 yerel seçimlerinde yalnızca Eskişehir'in değil tüm Türkiye'nin oldukça merak ettiği bir konu haline geldi. Özellikle İYİ Parti'den AK Parti'ye geçen Nebi Hatipoğlu'nun adaylığı, 25 yıldır koltukta olan Yılmaz Hoca'nın aday gösterilmemesi ve CHP'nin adayı açıklama sürecinde çok fazla sürüncemede kalması Eskişehir'i tabiri cazise ünlü etti. Elbette 2023 genel seçimlerinde Nebi Bey ile birlikte İYİ Parti'yi sürükleyen ve Eskişehir'de popüler yapan Melih Aydın'ın bu yarış içinde olması ve Eskişehir'de kendi Türkiye ortalamasının üzerinde bir oy alan, son dönemde de yükselişte olan Zafer Partisi'nin Oğuz Beki gibi iddialı görünen bir isimle seçime girecek olması da Eskişehir'i ulusal gündeme taşıdı.

Ben de son olarak CHP'den Ayşe Ünlüce'nin adaylığı resmiyet kazanınca, sıcağı sıcağına sayılabilecek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına yönelik bir anket başlattım. X  yani Twitter üzerinden, Ünlüce'nin adaylığının açıkladındığı gecenin sabahında başlattığım anket inanılmaz bir ilgi gördü.

WhatsApp Image 2024-01-14 at 13.05.56

Yerelde faaliyet gösteren bir gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olan benim kendi hesabımdan açtığım anket X üzerinden ulusal mecralara kadar ulaştı. Oldukça yüksek takipçisi olan hesaplar anketi paylaşırken, Melih Aydın da ankete katılım için paylaşımda bulunan isimler arasında yer aldı. Hal böyle olunca 24 saatlik anket tam 73,3 bin görüntülendi. 11.815 oy aldı ve tam 108 kişi, sayfa tarafından RT edildi.

Bı çarpıcı verileri yazamamdaki amaç elbette yaptığım anketi övmek değil. Anket evreninin ne denli geniş ve güçlü olduğunu ifade etmeye çalışıyorum. Yerel için sponsorsuz, tamamen bireysel olarak açılan bu anketin gücü Eskişehir sınırlarını aştı. Bu nedenle de itraf etmeliyim ki anketten çıkan sonuçların yerele indirgenmiş hali sandıktaki net sonuç ile benzer paralellerde olmayabilir.

Zaten bu tarz sosyal medya anketlerinde manüpilasyon yapmak oldukça basit. Zira yapılan paylaşımlardan da gördük ki ekibi sağlam olan, sosyal medyada güçlü olan partiler ankete daha yüksek katılım sağlayarak, ulusal tabanlarından da güç alarak ankette daha iddialı konuma gelmeyi başardı.

Cumhuriyet Halk Partisi cephesinin Ayşe Ünlüce'yi yalnız bıraktığını düşünüyorum. Zira ben 2024 yerel seçimlerinden 4 aday arasından Ayşe Ünlüce'nin bu denli düşük bir oy alacağını düşünmüyorum. Ankette %20 oy alan Ünlüce kaba taslak 2400 civarı bir oy almış oluyor. Ben Ayşe Hanım'ın yerel seçim yarışında CHP'nin de verdiği güç ile iddialı bir isim olacağını söylemek istiyorum. Ancak anket öyle demiyor. Bunu da Ünlüce'nin parti örgütü gibi CHP'nin temel bileşenleri ile henüz daha çok net kol kola girmiş olmamasına bağlıyorum. Bu ankette, Ünlüce'ye bir uyarı var ve bu uyarıya dikkat çekmek lazım sadece. Ayşe Hanım'ın hem halk ile hem de parti örgütü ile çok daha yakın temasa geçmesi ve seçim sürecinde çok çalışması gerekiyor.

Ankettte %19 ile yaklaşık 2300 civarı oy alan ve en düşük oy alan aday olan Melih Aydın'a gelelim. Kendisinin anketi RT etmesine ve oy kullanma çağrısı yapmasına rağmen, İYİ Parti'nin ulusal ve diğer illerdeki yerel unsurlarından da destek gelmesine rağmen Melih Bey anketten istediği sonucu pek alamadı. Zaten daha önce de köşemde yazdığım gibi Melih Bey'i bu yarışta çok güçlü rakipler ve zorlu bir mücadele bekliyor. Ancak ankete Aydın için pozitif taraftan bakarsak İYİ Parti tabanının ve parti örgütünün birbirine ne denli sıkı sıkya bağlı olduğunu gördük. Adaylar sahaya indiğinde bu durum Melih Aydın'a +1 yazar.

Ankette kıl payı ikinci olan ve %30 yani ortalama 3600 civarında bir oy toplayan Oğuz Beki'nin performansı bu ankette en dikkat çeken durumlardan biri oldu. Eskişehir'de genel seçimlerde 5. parti olmayı başaran Zafer Partisi yerel seçimde yükselişini sürdürebilecek mi? Elbette Oğuz Beki'nin bu ankette aldığı oy oranı yerele aynı izdüşümü ile yansımayabilir. Çünkü Zafer Partisi ve Beki de bu ankette partinin ulusal ve diğer illerdeki yerel kanatlarından öenmli bir destek aldı. Anketi en çok paylaşanların İYİ Parti tabanı ve Zafer Partisi tabanı olduğunu takip ettim. Bu da Oğuz Beki'nin anket performansına pozitif katkı yaptı.

Fakat yine burada da Zafer Partisi'nin birbirine ne kadar bağlı bir grup ve parti örgütüne sahip olduğunu, ayrıca Oğuz Beki'ye çok bağlı bir kampanya yürttüklerini görme fırsatımız oldu. Beki'ye desteğini gösteren taban ve parti örgütünün performansı adaylar sahaya indiğinde Zafer Partisi'ne de +1 yazdıracak gibi görünüyor. Aynı zamanda ankettten bağımsız olarak ben Zafer Partisi'nin beklenenden yüksek bir oy alacağını ve herkesi şaşırtabileceğini tahmin ediyorum.

Son olarak anketi zirvede tamamlayan AK Partili Nebi Hatipoğlu'na bakalım. %31 alan ve ankette zirvede yer alan Hatipoğlu'na gelen oy sayısı ise 3800 civarında. AK Parti gibi hem sosyal medyada hem de yerel yapılanmada güçlü bir partinin bu ankette Nebi Bey ile birlikte ben daha fazla oy alabileceğini düşünmüştüm. Ancak yukarıda bahsettiğim gelişmeler de Nebi Bey'in oy oranını 31'de bırkamış olabilir. Burada net konuşmak zor. Nebi Hatipoğlu diğer adaylardan çok daha hızlı başladığı, günde en az 5-6 yer ziyaret ettiği, zaten milletvekili ve iş adamı olduğu için güçlü bağlantılara sahip olarak girdiği ve iktidar partisini arkasına aldığı seçimi Eskişehir'de kazanabilecek mi bunu bize zaman gösterecek.

Anketten görünen ise yarışta, kağıt üstünde en büyük rakibi olarak gösterilen CHP'li Ayşe Ünlüce'ye göre Nebi Bey'in elinin bugün daha güçlü olduğu gerçeği. Ayşe Hanım bu aradaki görünürlük, bilinirlik ve göz önünde kalma süresi farkını zaman içinde azaltabilir mi onu da bekleyip göreceğiz. Anket bize bugünü hesaba katarasak kazanmaya en yakın aday AK Partili Hatipoğlu diyor.

Zafer Partisi ve Oğuz Beki'nin sürpriz sonuçlara imza atabileceğini, Melih Aydın ve İYİ Parti cephesinin belirleyici olabileceğini ve Ayşe Ünlüce-CHP cephesinin çok çalışması gerektiğini de işaret ediyor. Elbette bu yazıda daha önce de belirttiğim gibi bu ankette çıkan sonuçların yerel seçimlerde aynı izdüşüm ile sandıklara sirayet edeceğini düşünmüyorum. Yine de bizlere yarışın ne şartlarda geçeceğine dair ciddi bir fikir verdiğini de söyleyebilirim.

4 adaya da başarılar diliyorum ve adaylar resmiyet kazandığı için artık Eskişehir'de yerel seçim ortamının ısınmaya başladığını ve heyecan dozajının arttığını söyleyebilirim. Herkese iyi pazarlar...