Birçoğumuzu hayallerimize ulaştıran üniversite sınavı sonuçları açıklandı. Sıra tercihlere gelmişken genç arkadaşlarıma, kendi öğrencilerime ve gelecekteki meslektaşlarıma  birkaç tavsiye vermek istedim. Üniversite eğitimi sınandığınız sınavın çok ötesinde. Eğitim aldığınız okul sizin ikinci  kimliğiniz olacak, öncelikle bunu unutmayın. Bu yüzden tercihlerinizi yaparken her şartı göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bu süreçte etrafınızdan çok fazla ses duyacaksınız burada da devreye kendi isteğiniz girmeli. 

Seçtiğiniz okulun fiziki şartları üniversite seçiminizde öncelikli olsun. Okulun kampüsü öğrenciye her açıdan fayda sağlayacak niteliklikte olmalı. Üniversite hayatı akademiden öte sosyalliktir. Açılan kulüplerden ilgi duyduğunuza mutlaka kaydolun hatta o kulübün yönetim kısmında yer alın. İnanın iş hayatında çok faydasını göreceksiniz. Tercih edeceğiniz bölümün akademik kadrosunu ve hocaların çalışma alanlarını, projelerini onlarla tanışmadan önce öğrenin. Fen bilimleri okuyacaksınız laboratuvarlara, sosyal bilimci olacaksanız  kampüs kütüphanesine bakın. Ne kadar kitap var, sizin alanınızda yazılmış kaç eser bu kütüphanede araştırın.  Emin olun tüm araştırmalarda, sınav dönemlerinizde ikinci eviniz olacak.  İl seçmekte zorlanıyorsanız büyükşehirde okumak her zaman avantajlı olacaktır hem eğitim hayatınız hem de gelecekteki iş seçiminiz için. Belki de birçoğunuz ilk kez hayatı için  bir tercihte  bulanacak, üniversite hayatının da güzelliği burada başlıyor: Kendi hayatını en baştan işlemek.

Seçtiğiniz her alan çok kıymetli bunu unutmayın. Ülkenin doktora, mühendise, öğretmene ihtiyacı olduğu kadar başarılı sanat tarihçisine, gazeteciye, sporcuya da ihtiyacı var. Seçtiğiniz alan ile günü geldiğinde bu ülkeye bir değer katacağınızı unutmayın. Akademik süreçte bol okumayı, araştırma yapmayı hiç bırakmayın. Kendinizi geliştireceğiniz bu süreyi, hayatınızda bir daha bulamayabilirsiniz. Üniversite hayatı kıymetini bilene çok şey katar. Çoğu öğrencimde, çevremde bıkmışlık ve umutsuzluk görüyorum.Bilge Karasu Hâluk’a Mektuplar’da: 

“Umutsuzluk, ancak umudun olduğu yerde vardır. Umutsuzluk içinde olduğunu söylemek, umutlu olduğunu söylemenin bir başka yoludur. Ama umudun dışında yaşamağı da öğreneceksin bir gün.”  der ve ekler: “Koza ürkütücüdür.Kozadan çıkalım.Rahatının bozulmasını istemem.Ama rahatı, rahatlığı kozada olduğu için değil de, gücünün de zayıf noktalarının da farkına varıldığı, bilincine de erişildiği, güvenildiği, güven duyabildiği için bulmak daha güzel değil mi?”

Çocukluğunuzun en güzel yıllarını gençliğinize devrederken yaptığınız her seçimin size mutlululuk getirmesini dilerim.