Biz diyetisyenlerin en çok duyduğu cümleler arasında ‘’Göbeğimi eritecek bir diyet yok mu?’’ veya ‘’Basenlerim gitse yeter’’ gibi ifadeler yer almaktadır.

Bölgesel incelme/zayıflama, birçok insanın cinsiyet fark etmeksizin şikayetçi olduğu bir problemdir. Vücut ağırlığının olması gerekenden fazla veya az olması, bu sorunu yaşamanıza engel değildir. Vücut ağırlığı olması gerekenden az bile olsa, bölgesel yağlanma meydana gelebilir.

Bu yağ depolanması nasıl gerçekleşiyor?

Bireyin enerji ihtiyacından fazla enerji alması durumunda kullanılamayan yağ hücreleri trigliseritler halinde depolanır. Bu yağ depolanması vücutta bölgesel olarak farklılık gösterebilir. Bu durum kişinin cinsiyetine, yaşına ve genetiğine göre değişebilmektedir.

Kadınlarda kalça ve basen bölgelerinde, erkeklerde ise karın bölgesinde daha fazla depolanma gerçekleşebilir.

Peki bu depolanan yağlar nasıl azaltılabilir?

Günlük enerji alımınızı azalttığınızda veya egzersiz gibi enerji ihtiyacınızı arttırabilecek durumlarda vücudunuzda depolanan trigliserit formundaki yağlar parçalanarak yağ asitlerine ve gliserole dönüşür. Bu moleküller kan dolaşımına katılır ve enerji olarak kullanılır. Genellikle vücudunuzda yağlanmanın fazla olduğu bölgelerde diğer bölgelere göre daha fazla yağ yakımı gerçekleşecektir. Ancak bunun yanı sıra bir olay da yaşanabilir; göbek çevrenizde yağlanma daha fazla olabilir, ancak basen bölgesindeki yağlar yani trigliseritler ilk olarak yakılabilir. Bu tamamen genetiğinize, cinsiyetinize, yaşınıza veya yaşadığınız çevreye bağlı olarak değişmektedir.

Sizlere tavsiyem, ‘’göbek eriten diyet’’, ‘’basen küçülten diyet’’ gibi bölgesel zayıflamaya dair efsanelere kulak asmamanızdır. Uzman bir diyetisyen eşliğinde size uygun beslenme programı uygulayarak vücudunuzda depolanan yağların yakılmasını sağlayabilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Diyetisyen Rabia Yücel