Beslenme tedavisinin temelini yaşam tarzı değişikliği oluşturmaktadır. Bu yaşam tarzı değişikliği beslenme tedavisini, davranış değişikliğini ve fiziksel aktiviteyi birlikte içerdiğinde büyük başarı sağlamaktadır.

Eğer kilo verme hedefiniz varsa ve sadece beslenme programıyla ilerlemeyi planlıyorsanız, muhtemelen istediğiniz sonucu elde etmeniz zor olabilir. Sürdürülebilir ve kalıcı kilo vermek için:

1-İlk olarak yaşam tarzınızı değiştirmeye hazır olmanız gerekmektedir.

2-Psikolojik olarak beslenme tedavisine hazır olduğunuza emin olun.

3-Beslenme programları kişiye özeldir, yakınınızdan veya sosyal medyada gördüğünüz bir beslenme programını kendinize uygulamayın. Özellikle düşük kalorili beslenme programlarından uzak durun. Daha az yersem daha hızlı kilo veririm diye düşünmeyin. Çünkü vücudunuza gereken enerjiyi sağlamazsanız hızlı kilo verme yerine halsizlik, unutkanlık, tansiyon düşüklüğü, karaciğer hasarı gibi sağlık sorunlarına neden olabilirsiniz. Hatta bu tür bir programı bıraktığınızda daha fazla kilo almanıza yol açabilir. Size uygun beslenme programını belirlemek için uzman bir diyetisyenden destek alın.

4-Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerektiğinin farkında olun.

5-Öğün atlamayın.

6-Diyetinizde yasaklara değil, porsiyon kontrolüne yer verin.

7-Uyku düzeninize dikkat edin.

8-Su içmeyi ihmal etmeyin.

9-Fiziksel aktivitenizi arttırın.

10-Sağlıklı bir bağırsak florası için besin çeşitliliğine önem verin.

11-Kendinize gerçekçi hedefler belirleyin. Gerçekçi olmayan hedefler motivasyonunuzu kaybetmenize neden olabilir. 

12-‘’Ya hep, ya hiç’’ düşünce kalıbından kurtulun. Örneğin canınız çok istediğinde kocaman bir paket cips yemeniz, sizin hep başarısız olacağınız anlamına gelmez.

13-Beslenme programınıza, egzersizlerinize aslında yaşam tarzı değişikliği için yaptığınız planınıza kaldığınız yerden devam edin.

14-Herhangi bir kronik hastalığınız olabilir bunu göz ardı etmeyin.

İyi günler dilerim.

Diyetisyen Rabia Yücel