Birlik ve beraberliğin, kardeşlik ve dostluğun en sıcak şekilde hissedildiği, paylaşmanın öne çıktığı, içimizin huzurla dolduğu Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı.

Bayram denilince birçoğumuzun aklına geleneksel bayram sofraları gelir. Hazırlanan dolmalar, çeşit çeşit börekler, Kurban Bayramı’nın favorisi olan kavurmalar, et yemekleri, şekerpareler, baklavalar ve diğer tatlılar dört gözle beklenirler. Peki, bu besinleri bayramda tüketelim mi? Bu soruya cevabım evet, tüketebilirsiniz. Ancak sağlıklı beslenmenizi etkilememek adına dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunun için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.

1-Bayram sabahı hafif ve doyurucu bir kahvaltı yapın. Çay veya süt, peynir, haşlanmış yumurta veya tavada yağsız bir omlet, yeşillik, domates, salatalık, biber, zeytin ve tam buğday ekmeğiyle güne başlayabilirsiniz.

2-Kurban Bayramı denilince aklımıza gelen favori besin ettir. Et, iyi kaliteli bir protein kaynağıdır ve yaklaşık olarak %20 oranında yağ içerir. Et demir, bakır, çinko, fosfor, potasyum gibi mineraller ile B1, B2, B6, B12, niasin, folik asit, A vitamini gibi birçok vitamin içerir. Ancak bu zengin besini tüketmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:

·Kurban etini kesildikten hemen sonra tüketmeyin. Yeni kesilen hayvanlarda ölüm katılığı oluşur. Ölüm katılığı, hayvanın kesilmesiyle birlikte hayvanın hücrelerine oksijen ulaşamaz ve ette sertlik oluşur, kas elastikiyetini kaybeder. Bu durum etin daha sert olmasına ve sindirimin zorlaşmasına neden olur. Kurban etinin ölüm katılığı, kesim sonrası kırmızı et için 12-24 saat içerisinde geçmektedir. Bu süre geçtikten sonra tüketin.

·Eti çok yüksek ısıda pişirme ve yanlış pişirme yöntemleriyle kanserojen hale getirebilirsiniz. Kavurma, kızartma, dumanlama gibi pişirme yöntemleri ette kanserojen bazı maddeler oluşmasına neden olur. Bu kanserojen madde oluşumunu önlemek için haşlama, fırında pişirme, ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin.

· Tabii ki Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezlerinden biri de mangaldır. Etin ateşe çok yakın olması ile B1, B12, folik asit kaybı olur bu yüzden pişirme esnasında et ile ateş arasında mesafe 10-15 cm olsun ve etin kömürleşmemesine dikkat edin.

·Etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Çok yağlı etlerin görünen yağlarını tüketmemeye özen gösterin.

3-Öğünlerinizi çeşitlendirin. Et yemeklerinizin yanında sebzelerle pişirilmiş yemekler tercih edin veya et yemeklerinizin yanında salata veya meyve suları tüketin. Sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin besinlerdir. Etler ise C vitamini içermez, C vitamini etin içerisinde bulunan demirin emilimini de arttırır böylelikle öğününüzün besin değerini arttırmış olursunuz.

4-Bayramda sıklıkla tüketilen besinlerden biri de tatlılardır. Elbette ki tatlı yemeyin demek doğru olmaz ancak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Örneğin tavukgöğsü, sütlaç, kazandibi ve dondurma gibi.

5-Su tüketimini bayram ziyaretlerinizde aksatmayın. Günde 2-3 litre su tüketmeye özen gösterin.

6-Kola, gazoz gibi asitli içecekler yerine maden suyu, ev yapımı meyve suyu, limonata veya ayran tercih edin.

7-Bayram ziyaretleriniz sırasında porsiyon kontrolü yapın. Gittiğiniz bayram ziyaretinde ikram edilen besinleri reddedemiyorsanız, azar azar tüketin veya sevdiklerinizle paylaşın. Unutmayın, yasak değil sadece porsiyon kontrolü sağlamanız oldukça önemlidir.

8-Kalp ve damar hastalığı, böbrek hastalığı, tiroid gibi hastalıklarınız varsa et tüketimine dikkat edin.

Kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, tüm sevgi ve mutluluğun sizinle olmasını dilerim. İyi bayramlar 😊

Diyetisyen Rabia Yücel