Binlerce yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Odunpazarı bölgesi oldukça rağbet görüyor. 

Bugünlerde en çok merak edilen konular ise “bu bölgeden arsa veya eski bir konut satın alıp yeni ev yapılabilir mi?” sorusu.

Yaşanan depremler sonrası arsa alıp üzerine iki katlı müstakil ev yapma arayışlarında artış olduğunu düşünüyorum. Arayıp soranlara zeminin sağlam olduğunu değerlendirdiğim Odunpazarı bölgesini tavsiye ediyorum. Ancak bölgenin sit alanı olduğu ve yeni ev yapılamayacağı düşüncesiyle önerime pek sıcak bakılmıyor.
Bilgi olmayınca çoğu kişi bu bölgeden herhangi bir taşınmaz satın almak istemiyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulu ve faaliyet gösteren Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) bölgede yaptığı çalışmalar sonucu tarihi ve özgün mimarisi olan bazı taşınmazların tescil işlemlerini yapmıştır. Bu taşınmazlar üzerinde KUDEP’den izin alınmadan herhangi bir tadilat veya inşaat yapılamamaktadır.

Odunpazarı Belediyesi tarafından web ortamında sunulan e-imar uygulaması ile bu taşınmazların hangi parsel üzerinde bulunduğunu ve taşınmazlar üzerinde 1A, 1B, 2C gibi ibareleri görebilirsiniz.

KUDEP’den edindiğim bilgiler kapsamında imar planında görünen bazı ibarelerin anlamı şu şekildedir.

Tarihi yapılar: E-imar üzerinde parselin üzeri baklava dilimi gibi taranmıştır. Burada bulunan yapı üzerinde izin alınmak suretiyle sadece aslına uygun şekilde restorasyon çalışması yapılabilir. 

1A = Tescilli yapılar. İzin almadan iç odalar ve dış cephe üzerinde herhangi bir tadilat ve değişiklik yapılamaz. Bu yapılar yıkılıp yeniden yapılabilir. Ancak cephe ve içyapısı aslına uygun olmalıdır.

1B = Dış cephesi korunacak binalar. Bu yapılar yıkılıp yeniden yapılabilir. Ancak cephe görünümü aslına uygun olmalıdır.

1C-2B-2C-3B-4B-4C gibi ibareli olanlar, herhangi bir özelliği olmayan yapılar. Bu yapılar yıkılıp yeniden yapılabilir. Ancak cephe özelliği bölgenin özgün mimarisine uygun olmalıdır.  

Kısaca, Odunpazarı bölgesinde uygun bir arsa veya eski bir yapı alıp gerekli izinleri aldıktan sonra yıkıp yeni yapı inşa edebilirsiniz. Ancak Odunpazarı bölgesinde yaptığım incelemelerde özün mimariye uygun inşa edilen yeni yapılarda balkon bulunmamaktadır.

Odunpazarı bölgesinden bir taşınmaz satın almak istiyorsanız bu bölgede uzmanlaşmış gayrimenkul danışmanlarından destek almanızı önerebilirim.