Tarlaya ekilen bir tohum size onlarca ürün verir. Bir yerde yapılaşma başladığında bunu diğer yapılar takip ediyor. Bu nedenle yukarıdaki başlığı kullandım.

Tiny House. Türkçe ismi ile mobil ev. Bir yere sabit olmayan, istenildiğinde bir araç yardımı ile yer değiştirebilen bir ev.

Bir aracın arkasında çekilebilen, çekmek için ruhsatı olan, tekerlekleri olan, tır dorsesi gibi trafiğe tescil edilmiş plakası olan bir ev diyebiliriz. Karavan neyse Tiny House de odur.

Tüm dünyada Tiny House olarak adlandırılan bu küçük evlerde, geleneksel bir evden beklediğiniz her şeyin birazını kısıtlı bir şekilde bulabilirsiniz.

Örneğin, suyunuz 24 saat akmayacak. Atık sularınızı bırakabileceğiniz bir kanalizasyon sisteminiz olmayacak. Elektriğiniz akülerden karşılanacak. Çöplerinizi atabileceğiniz bir çöp tenekeniz bile bulunmayacak.

Yaklaşık 20 m2 bir yaşam alanınız olacak. Mutfak, yatak, oturma yeri, banyo, wc yaklaşık 20 m2 bir alanda bulunacaktır.

Yazılı ve göre basın kuruluşlarında çıkan haberlere göre Tiny House imal eden fabrikalar 24 saat çalışıyor ve taleplere aylar sonrasına gün verebiliyorlarmış. Taleplere yetişemiyorlarmış diyebilirim.

20 m2 yaşam alanı sunan bir adet Tiny House yaklaşık 400.000 TL civarında. Nakliye hariç sanırım.

Satın aldığınız Tiny House arazinize götürebilmeniz için aracınızın çekme ruhsatlı olması gerekir.

Nedir bu Tiny House çılgınlığı?

Bugün imar durumu olmayan bir arazi alan kişilerin ilk düşündüğü buraya bir ev yapmak.

Ev yapmak için ruhsat alamayanların aklına ilk gelen konteyner veya Tiny House alıp koymak. Pandemi döneminde başlayan izole yaşam isteği halen devam ediyor.

Önce şu soruların cevaplarını bulmalısınız.

- İmarı olmayan bir tarlaya Tiny House koymak yasal mıdır?

- Belediye veya Tarım Müdürlüğü ceza yazar mı?

- Su, elektrik ve kanalizasyon bağlayabilir miyim?

- Tiny House adres alabilir miyim?

- Yerleşim yeri olmayan bir yerde güvende miyim?

Her şeyden önemlisi burada mutlu olacak mısınız?

Şimdi sırayla cevaplayalım.

- İmar planı olmayan bir tarlaya Tiny House koymanızı engelleyen bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Tiny House trafiğe kayıtlı ve yürür vaziyette olduğu sürece ilgili idareler bir yaptırım uygulamıyor.

- Tiny House olarak kullandığınız sürece bir yaptırım olmayacaktır.  Ancak, Tiny House sabitlerseniz, haricen elektrik, su ve kanalizasyon bağlantısı yaparsanız burada imar yönetmeliği kapsamında Tiny House artık kaçak yapı statüsüne girecektir. Hem Tarım Müdürlüğü hem de ilgili idare (Belediye veya İl Özel İdaresi) hakkınızda idari para cezası ile yıkım kararı verecektir. Belki mahkemeye bile verebilirler.

- Tiny House sabit yapılar kapsamında olmadığından adres almanız mümkün değildir. Bir ikametgah adresiniz olmayacağından tebligat ve postalarınız size ulaşmayacak.

- Burada güvende misiniz? Tartışmalı bir konu. Bu hususu kendiniz değerlendireceksiniz. Örneğin, uzun süre kullanılmayan Tiny House bir araç yardımı ile çekilip götürülebilir. Bunun için GPS bulundurmanızı önerebilirim.

Çevre kirliliği.

 Burada en önemli sorun foseptik ve çevre kirliliği.

Emlak danışmanı olduğum için satılık arazileri incelemek için oldukça sık geziyorum. Yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde genellikle alt yapı olmadığından foseptik kullanılmaktadır. Sorduğum soru şu. “Kaç ayda bir vidanjör geliyor? Cevap, vidanjör hiç görmemişler.

Vidanjör gelmiyorsa foseptik giderlerinin tamamen toprağa verildiğini düşünüyorum.

Bunun örneğini Düden Şelalesine su sağlamak amacıyla yapılan sondajdan çıkan suyun kötü şekilde pis koktuğu şeklinde haberleri okuduk. Buna sebep olan etki ise çevrede yerleşim yerlerinde bulunan konutlara ait foseptik giderlerinin toprağa verilmesidir. Vidanjör masrafından kar ettiğini sanan insanlar muhtemelen kendi kirlettikleri yeraltı sularını kullanıyorlardır. Bu kirlilikten komşuları da etkilenecektir.

Sonuç olarak tarlanıza Tiny House koyabilirsiniz. Zaman içinde Tiny House sayıları artıkça sorunların da artması kaçınılmaz olacaktır. Arazi sahipleri arazilerine nasıl ev yapabilirim araştırması yaparken ilgili idareler de bunları nasıl yasaklarım çalışması içindeler.

Kişiler izole bir yaşam istiyor ancak ilgili idareler yasal olarak buna izin vermiyor. Ortada tezat bir durum var ve arazilerde kaçak yapılaşmaların engellenemediğini düşünüyorum.  

31.12.2017 öncesi yapılmış kaçak yapılara af getirildi ve yaklaşık 7.393.413 (*) bağımsız bölüm için başvuruda bulunuldu.

Yapı kayıt belgeli bir taşınmaz satın alabilirsiniz. Bu taşınmazlara ait yapı kayıt belgeleri yıkılıncaya kadar geçerlidir.  Yıkıldığında ise mevcut imar planı geçerli olacaktır. Yapı kayıt belgeli bir taşınmaz alırsanız kullanım süresini satın almış olursunuz.

Burada belediyelerimize önemli bir görev düşüyor. Yapılaşmaya uygun olmayan köy yerleşik alanlarında yapılaşmaya uygun imar planı yapılması, mümkün değilse tarıma elverişli olmayan arazilerin veya köy yerleşik alanlarının genişletilip imara açılması halinde kaçak yapılaşmanın önünü keseceğini düşünüyorum.

Ancak görüşebildiğim bazı belediye başkan adaylarının bu konuda bir projeleri olduğunu söyleyemiyorum.

**

Aslında arazinize konut yapmanın çok kolay yöntemleri var. Yasalara uymanız halinde orman alanı içine bile ev yapabilirsiniz. Arazinize yasal olarak nasıl konut yapabileceğinizi “TARLAYA EKTİM KONUT” isimli kitabımda geniş olarak açıkladım. Alıp okumanız dileğiyle.