Geçmiş dönemlerde CHP Eskişehir Milletvekili olarak görev yapan Gaye Usluer Tepebaşı’ndan Belediye Başkan aday adayı oldu…

Cumhuriyet Halk Partisi'nde çok tanıdık bir sima Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkan aday adaylığını sürpriz denecek şekilde açıkladı. Elbette Prof. Dr. Gaye Usluer'den bahsediyorum. Gaye Usluer'in yakın çevresi ve ona yakın partililer tahminimce Gaye Hoca'nın aday adaylığını biliyor olsalar da kendisinin ismi kamuoyunda oluşan kulislerde pek geçmemişti. Usluer üstüne basarak söylediğim gibi orta ölçekli bir sürprize imza atarak CHP'den Tepebaşı Belediye Başkan aday adaylığını, 5 Aralık günü yani başvuruların son günü açıkladı.

Şehirde Gaye Usluer'i tanımayan sanırım yoktur. Varsa da çok şaşarım. Prof. Dr. Gaye Usluer Eskişehirli, akademik anlamda son derece başarılı ve siyasi profili yüksek bir isim. Ben açıkçası Gaye Hoca'nın Tepebaşı'ndan aday adayı olmasına çok sevindim. Kendisiyle kişisel bir diyalogum yoktur. Gazeteci olmadığım dönemlerde birkaç kez karşılaşmış ve nezaketinden, bilgisinden etkilenmiştim. Benim gözümde tam bir Cumhuriyet kadını diyebiliriz kendisi için.

CHP'de 2015 seçimlerinde milletvekili unvanı alan ve 25. - 26. dönemlerde TBMM'de CHP Eskişehir Milletvekili olarak yer alan Usluer 2018'de vekillik görevini tamamlamıştı. Daha sonraki süreçte yuvası CHP'den biraz uzaklaşan ve 2021 yılında tamamen kopan Usluer, 2021 sonrası bir başka küskün önemli CHP'li Muharrem İnce ile Memleket Partisi'nin kurucuları arasında yer almıştı. Ancak Gaye Hoca, Memleket Partisi'nin kuruluş dönemlerinde gidişattan çok memnun kalmayarak Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü olduğu Memleket'ten 2022 yılında ayrılmıştı. Usluer içinde bulunduğumuz 2023'te ise yuvası olan CHP'ye geri döndü.

Usluer bence geri dönüşüne bir anlam katmak ve partide yeniden etkin bir rol üstlenmek adına ilk adımı Tepebaşı Belediye Başkan aday adayı olarak attı. Bu benim tamemen tahminim olan bir çıkarım. Bir ikincisi ise yine tahminim Gaye Hoca iki ihitmali göz önünde bulundurarak Tepebaşı aday adayı oldu. Bulardan ilki ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in yeniden aday olmama ihtimaliydi. Hoca, aday adayı olsa da henüz CHP'nin büyükşehir adayı olup olmayacağı resmi olarak net değil. Bu durum da ortaya ufak bir ihtimal de olsa Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın büyükşehire kaymasını çıkarıyor. Ataç büyükşehirden aday olursa Gaye Usluer Tepebaşı için en güçlü aday isimlerden biri olabilir. Bir diğer olasılık ise yenilenen CHP yönetiminin "değişimci" Özgür Özel başkanlığında "gelenekçi" Ahmet Ataç'ı aday göstermeme ihtimali. Bu ihtimalde de Gaye Usluer Tepebaşı'nda bence eli güçlü isimlerin başında geliyor.

Tepebaşı cephesinde Nuray Akçsoy, Recep Taşel gibi rakipleri ile Ataç'ın yokluğunda Gaye Usluer pek tabiki yarışabilir ve bu yarışı kazanabilir. Ahmet Ataç'ın parti tarafından aday gösterilmek istenmesi durumunda ise herkesin işinin çok zor olduğu gibi Usluer'in de adaylığı zor görünüyor. 

Sonuç her ne olursa olsun, Gaye Usluer nezaketinde, bilgi ve birikiminde birinin Tepebaşı'nda koltuk adayı olması yalnızca CHP içinde değil tüm siyasi partiler baz alındığında Tepebaşı'ndaki adaylık ve başkanlık yarışına da net şekilde kalite katıyor.

CHP açısından Tepebaşı nasıl bir renge bürünecek bunu net şekilde görmemiz içinse biraz daha beklememiz gerekiyor.