31 Mart 2024 yerel seçimleri yaklaşırken yerel siyasette de sular yavaş yavaş ısınıyor. Haliyle de iddialar, söylentiler ortaya çıkmaya başladı...

31 Mart 2024 yerel seçimleri yaklaşırken yerel siyasette de sular yavaş yavaş ısınıyor. Haliyle de iddialar, söylentiler ortaya çıkmaya başladı. Bunun yanında ise kesinleşen bilgiler ve onaylanan adaylıklar, aday adaylıkları da artık gündemde yer almaya başladı. Bir de henüz netleşmeyen ama söylenti ve iddianın da ötesinde durumlar var. Bu durumlardan birisi Eskişehir’de CHP cephesinde yaşanıyor.

Her ne kadar güçlü kulis bilgilerinden ve partiye yakın isimlerden gelen “Yılmaz Hoca Büyükşehir’e aday.” söylemleri gün geçtikçe daha fazla güç kazanıyor olsa da iki merkez ilçe belediye başkanı için de henüz büyükşehir umutları tükenmiş değil. Sonuçta Yılmaz Büyükerşen bence partide siyaset üzeri bir değer olduğu için onun son dakika bir karar değişikliği bile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı ya da Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u büyükşehir adayı yapabilir. Ya da hocanın adaylığı ‘anket’ gibi saçmalıklar ile sorgulanırsa adaylık işi farklı bir isim için mümkün olabilir. İki başkan da bunun farkında. Zaten Ahmet Ataç geçtiğimiz günlerde basına, “Yılmaz Hoca aday olmazsa ben aday olmayı istiyorum.” şeklinde konuştu. Kazım Kurt’un da büyükşehir için arzulu olduğunu tahmin etmek hiç zor değil. Onun da Büyükerşen’in devre dışı olacağı bir senaryoda koltuğa oturmak istemesi gayet doğal.

Kazım Kurt’un Büyükerşen’siz senaryoda koltuğu daha çok hak ediyor olduğunu düşünmesi de gayet normal. Çünkü partide yaşanan değişim sürecinde şu anki başkan Özgür Özel’i destekleyen ve hem yerelde hem de genelde Özel’e sonsuz destek veren kendisiydi. Onun mükafatını da aday olarak almak isteyecektir. Bilindiği üzere Ahmet Ataç, Kılıçdaroğlu tarafında kalmayı seçmiş ve değişime ışık yakmamıştı. Bu durum da olaya objektif baktığımızda Kazım Kurt’un Büyükerşen sonrası alternatif olması gerektiğini kağıt üzerinde doğrular nitelikte.

Fakat gel gelelim Kazım Kurt’un halk nezdinde Ahmet Ataç kadar teveccühe sahip olmadığı da bir gerçek. Ahmet Ataç’ın büyükşehir adayı olmasını parti tabanı yani seçmen çok daha fazla isteyecektir. Kazım Kurt ise elinin CHP Genel Merkezi’nde güçlü olduğunu düşünüyor. Yine ilde kaybedildi gibi görünen yerel örgütlerde de Kazım Kurt önümüzdeki süreçte çok daha etkin olmaya çalışacaktır ve bu kısmı da yeniden kazanmak isteyecektir. Duruma böyle bakınca taban ne derse desin Kazım Kurt büyükşehir olmaya yakın gibi görünebilir. Elbette Ahmet Ataç’ın Yılmaz Hoca’dan olur alma ihtimalini de göz ardı etmeyelim. Lakin son karar partiye kalır veya Yılmaz Hoca bir şekilde küstürülerek aday olmaktan vazgeçerse bir anda Kazım Kurt ismini büyükşehir adaylığı titri altında görebiliriz. Ben Kazım Kurt’un bunu içten içe isteyeceğini de düşünüyorum.

Diyelim tüm akış Kazım Kurt lehine gelişti ve Kazım Kurt aday oldu. Peki, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığını Kazım Kurt, AK Parti’den rakibi kim olursa olsun kazanabilir mi? Bence kesinlikle kazanır demek “Kazım Kurt ‘Harikalar Diyarı’nda” demek ile aynı şey olur. Yazımın başlığında da bu ibareyi kullanmak istedim çünkü Kazım Başkan Alice gibi “Harikalar Diyarı”nda olduğunu düşünürse çok şey kaybeder. Bu elbette benim görüşüm. Zaman konu ile ilgili ne gösterir bunu yaşayıp görmek gerekiyor.