Eskişehir’de temayülden güçlü çıkan isimlerin Büyükşehir için Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı için Murat Özcan ve Tepebaşı için Erkan Koca olduğu söyleniyor...

AK Parti’de 2024 yerel seçimleri için aday adaylığı başvuru süreci bitti. Üzerine 81 ilde yapılan temayül yoklaması da sona erdi. Eskişehir’de temayülden güçlü çıkan isimlerin büyükşehir için Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı için Murat Özcan ve Tepebaşı için Erkan Koca olduğu söyleniyor. Temayül asla bir kesinlik göstergesi olmasa da özellikle büyükşehir için Nebi Hatipoğlu ismi temayülden bağımsız olarak adaylık konusunda herkesten bir adım önde görünüyor. Zaten Hatipoğlu İYİ Parti’den seçilip AK Parti’ye geçtiğinde onun AKP’den Eskişehir’de Büyükşehir Belediye Başkanı olmak için bu adımı attığı konuşuluyordu. Bu söylentiler kısa süre içinde ciddi söylemlere dönüştü. Nebi Hatipoğlu da televizyonda aday olmayı çok istediğini söyleyince AK Parti Eskişehir’de gözler tamamen Hatipoğlu’na döndü. Kendisinin iş adamlığından, milletvekilliği vasfından ve Eskişehirspor eski başkanı olmasından dolayı Eskişehir halkında bir teveccühü var. Hatta Eskişehirsporlu büyük bir kesim ve AK Partili bazı kesimler kendisine koşulsuz güveniyor.

Nebi Bey de bu teveccühün farkında ve büyükşehir belediye başkan adayı olmak istiyor. Nebi Hatipoğlu’nun AK Parti’den büyükşehir adayı olmasına da kulislerden gelen bilgiler göz önüne alındığında kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca AK Parti temayülünde, Odunpazarı’nda Murat Özcan ismi öne çıksa da adayın Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp olacağı yönündeki güçlü kulisler de Nebi Bey’in adaylığını destekleyen önemli bir gelişme. Özkan Alp ile Nebi Hatipoğlu’nun oldukça yakın olduğu biliniyor. Ayrıca Eskişehirspor Başkanı Erkan Koca’nın da temayülde Tepebaşı’nda teveccüh görmesi yine Nebi Bey’i işaret ediyor.

Fakat Recep Tayyip Erdoğan’ın son kararı verdiği AK Parti’de aday olacak isim resmi olarak kesinleşmeden hiçbir şeyin garantisi de yok. Tayyip Bey farklı bir ismi işaret ederse, ya da etmesi için ikna edilirse AK Parti’nin Eskişehir özelinde bir B planı var mı? Yani, Nebi Hatipoğlu dışı bir senaryoda AKP ne yapacak? AKP’ye ne olacak?

Elbette AKP Genel Merkezi’nin  farklı bir aday çıkarması durumdan bir B planı olacak. Hatta o plan A planı olacak. Ancak Eskişehir’de ben AKP’nin yerel unsurlarının büyük kısmının tüm umutlarını Nebi Hatipoğlu adaylığına bağladığını görüyorum. Nebi Bey aday olmadığı takdirde AK Parti Eskişehir’de sudan çıkmış balığa dönebilir. Bir kişiye veya isme bel bağlamanın yerel seçim faturası kötü olabilir. Bunları göz önünde bulunduran birileri belki vardır ancak; çoğunluk için şimdilik bir B Planı yok görünüyor.